Exkluzivně pro Fashionbook: reportáž z berlínského Fashionweeku!

Ve dnech 19. až 22. 1. 2011 se to v centru Berlína jen hemžilo zajímavě oblečenými lidmi – konal se zde totiž Mercedes-Benz Fashion Week, který si málokdo z módní branže nechal ujít. Co tedy designéři diktují pro sezónu podzim/zima 2011?

Týden módy svojí show otevřelo belgické návrhářské duo A. F. Vandevorst. Modelky pro tuto příležitost měly vlasy sčesané přes obličej, což dodávalo prezentaci zvláštní ráz. Na mole byly k vidění hlavně minišaty s asymetrickými rameny, kalhotové kostýmy a pletené svetry, barvám dominovala zejména hnědočervená, starorůžová a černá.

Další na programu byla přehlídka rakouské designérky jménem Lena Hoschek, jejíž tvorba je viditelně inspirována pin-up módou 50. let a burleskními kostýmy. A ani tato kolekce nebyla výjimkou.

Prostorem se rozezněl rock’n’roll a na molo začaly přicházet modelky v rozevlátých sukních s vysokým pasem a divokými květinovými potisky inspirovanými tropickými krajinami. Při závěrečném defilé byly k vidění i miniaturní verze nové kolekce. Lena totiž některé modely vyrobila i ve verzi pro holčičky.

Třpytivými modely ze zlatavých a metalických elementů překvapila návrhářka Lessja Verlingieri, působící pod značkou Lever Couture. V její prezentaci dále figurovaly zejména variace na dlouhé průhledné šaty s volány v tělovém odstínu, zmínku si jistě zaslouží také propracované balónové sukně ze složitě skládaných materiálů.

Na přehlídce návrháře Dimitri se poprvé objevily modely z kožešin, která se, jak se během Fashion Weeku ukázalo, stala oblíbeným materiálem pro spoustu zastoupených designérů. Splývavé materiály, pletenina, hedvábí, střihy zdůrazňující ženskou siluetu a jemná oranžová, černá a koňaková barva definovaly tuto kolekci.

Všichni napjatě očekávali, s čím se tentokrát předvede provokatér Patrick Mohr. Všem totiž v paměti utkvěly jeho loňské přehlídky s holohlavými modelkami s nalepenými šedivými vousy. Ani tentokrát se návrhář nedržel pravidel a na molo poslal bosé modelky a modely s démonickým make-upem, vlasy nagelovanými dozadu a zalepenými ústy.

V kombinaci s děsivým hudebním podkresem se tato přehlídka ploužících se přízraků jistě postará o noční můry spousty zúčastněných diváků. Na mole byly k vidění hlavně kombinace streetové módy a geometrických tvarů, pohrávající si s proporcemi těla.

Druhý den návštěvníky v brzkých ranních hodinách čekala přehlídka německo-polského návrháře jménem Dawid Tomaszewski. Jeho prezentaci definovaly zejména pletené svetry s obrovskými roláky v decentních tónech, šifonové overaly a hedvábné koktejlky.

Také designérka Laurél použila ve své nové kolekci spoustu kožešinových prvků. Její přehlídku živě doprovázela indie-electro kapela The Sounds, jejíž hudba krásně dokreslovala odlehčenou atmosféru celé přehlídky. Barvám dominovala zejména modrá, červená a odstíny béžové.

Další na programu byla prezentace mladého návrhářského dua Perret Schaad. Slečny ukázaly rafinované modely jasných střihů z bravurně zkombinovaných těžkých materiálů (vlna, kůže) s jemnými (šifon, hedvábí).

Den zakončila přehlídka kolekce značky Unrath & Strano, která tak definitivně oznámila návrat zpět na scénu. Před rokem totiž firma oznámila insolvenci a hrozil její zánik.

Dvojice návrhářů zůstala věrná svému rukopisu – po mole se procházely modelky v tmavých róbách z krásných látek s nákladnými výšivkami, často se zvýrazněnými rameny. Jako kontrastní třešnička na dortu se na konec přehlídky hodily krátké svatební šaty s princeznovskou mašlí a širokou sukní.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang