Móda – vytvoření oděvu a jeho umělecké ztvárnění

Forma a obsah je často klíčovým problémem umění. Umělecké požadavky na dílo nemají pouze sytit náš hlad po krásnu, mají v nás probouzet úžas, poznání a v jistém smyslu i puzení po zkoumání detailu, smyslu.

Oblečení není nikdy bezvýznamné, vždy má svůj význam, a tento význam se z převážné části vymyká našemu vědomí.

James Laver, „Modesty in Dress“ 

Vytvořit návrh modelu je často dlouhodobou procedurou, o to více, pokud se jedná o extravagantní modely, které vyžadují znalost základu anatomie lidského těla.

Nejedná se však pouze o tuto problematiku. Návrhář musí dobře znát a volit materiál, z kterého bude oděv tvořen. Všechny na první pohled možná nenápadné detaily nakonec tvoří jeden celek, kterým oděvní kolekce vypráví nějaký příběh.

Inspirace neboli múza, která návrháře vede

Inspirativní okamžik, první nápad je u každého jiný. Návrháře v jeho tvorbě ovlivňuje literatura, film, malířství i sochařství, cesty, cizí kultury a lidé, i každý zážitek v životě se může stát okamžitou nebo pozdější inspirací pro práci módního tvůrce.

Jednoduše každý oděv vysílá zprávy o tom, kdo jej nosí, z nichž některé zamýšlíme a jiné ne. Styl a materiál našeho oděvu vypovídá mnoho o tom, jak sami sebe vidíme. Proto je v oblasti módy nesmírný prostor pro její výklad.

Barva oděvu je často rozhodující

Každá barva má určité kulturní souvislosti. V jedné zemi je bílá barva svatební a v druhé je to červená barva. Je známé že každý i jinak vnímáme barvy.

Barvami člověk podvědomě sděluje své nálady, rysy a nejistoty. Proto je pro samotný návrh barva velmi důležitou a často rozhodující volbou. Návrhář může volit neutrální barvy, které jsou harmonické, nebo kontrastní. Vše je pouze v jeho rukou.

Vše, co velké návrháře spojuje, jsou tisíce hodin ruční práce, kreativita bez hranic a svět, kde nic není nemožné. Jak se říká: „Ne vše, co se módy týče, pomíjí.“ A právě velcí mistři svého řemesla dokážou tohoto využít a uvádět v úžas miliony lidí po celém světě.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang