Luxusní móda v Čechách patří kmotrům

Pařížská není jen ulice luxusního zboží, ale zdejší butiky jsou oblíbenou zastávkou tlustokrkých kmotrů, jejichž účty přetékají penězi a šatníky značkami zvučných jmen.

Málokdo ze zdejších módních redaktorů a stylistů přizná, že až na výjimky obchody v Pařížské nemá rád. Co je na té krásné ulici plné zboží snů tak odpudivého? Proč v jiných světových metropolích nemají problém vyrazit do všech těch Diorů, Cartierů nebo Prady, zatímco v Praze, pokud nemusí, tak tam ani nepáchnou?

Není to jen o nepříjemných prodavačkách, které zákazníka scannují už u vstupu do butiku takovým způsobem, že se chce na místě otočit na podpatku a naštvaně prásknout dveřmi. Pařížská je prosycená esencí lokálního divokého kapitalismu – buranstvím, absencí vzdělání i dobrých mravů, obrovskou dávkou bezpáteřnosti a hlavně zcela chybějící morálkou.

Zpráva o tom, že Tamara Kotvalová, bývalá manželka hejtmana ODS Petra Bendla, s Janou Nagyovou udržovala kontakty, měla jí radit v oblékání a údajně i půjčovala oblečení ze svého butiku Simple Concept Store, mnohé vůbec nepřekvapila. Je zřejmé, že propojení i dalších majitelů butiků v Pařížské s místní politickou scénou je opravdu těsné.

Také manželka uprchlého lobbisty Ivo Rittiga Lenka se stýkala se stylisty i dalšími fashion kreativci zvučných jmen. Když se do novin dostaly informace o tom, jak měl Rittig tunelovat Dopravní podnik, každý pochopil, odkud se vzaly ty úchvatné modely od Alexandera McQueena v Lenčině garderobě.

Nemáme iluze, že v západních zemích není ekonomická mafie, jejíž představitelé chodí v saku z tržnice. Ale v Čechách jsou lidé, kteří umí šikovně obejít legislativu nebo rovnou podvádět, hrdými zákazníky. Rádi se u nákupů v Pařížské nechávají vidět. Drzost, arogance, prázdnota.

Pokud padělky zabíjejí značku, pak se totéž podařilo i českým kmotrům. Kdo chce nosit to, co je vlastně vstupenkou do jejich kruhů? Módní butiky v Pařížské často pořádají nejrůznější prezentace pro novináře i stálé zákazníky. Těžko člověk někde najde podivuhodnější osoby. Opak noblesy a stylu, ani róba z poslední kolekce Lanvin a několik plastických operací to nemůže zachránit.

Rozdíl mezi lokálními „šikovnými“ podnikateli a politiky a těmi západními je v otevřeném pohrdání. Asi jen v Rusku by se milí kmotři mohli tak bezskrupulózně vysmívat obyčejným smrtelníkům, těm hloupým poctivcům, co chodí do práce s pevnou pracovní dobou a platí daně. 

Na otázku proč, existuje poměrně snadná odpověď. Po 40 letech komunismu, kdy byla absolutně umrtvena jakákoliv morálka i respekt k osobnímu vlastnictví, si poškozená český společnost musí zažít bolestný přerod.

Od fáze, kdy se aktivnější jedinci budou obohacovat nelegálními a pololegálními způsoby, vehementně dokazovat svůj status (proto to propojení s tím luxusem v Pařížské), až po období, kdy se posuneme zase o krok dál. Mimochodem, nikde v Evropě nemají věhlasné módní značky takový úspěch jako v Rusku. Hlad po nadřazenosti a uznání umí být velmi naléhavý.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang