Jak na vousy

Nikde není psáno, že jen ženy musí utrácet své úspory za péči o sebe. Ať se jedná o nové spodní prádlo, zdravý jídelníček, posilovnu nebo vlasy. Muži jsou přeci rovnocennou polovičkou a můžou se sobě věnovat zase svým způsobem. Ať se jedná o mariáš, box, háčkování nebo úpravu kníru.

Od nepaměti byly vousy symbolem síly a nadřazenosti. Císaři a králově měli vždy mohutný, dlouhý a hustý plnovous, který se většinou dobře hodil k velké zlaté koruně na jejich hlavě. Piráti! Takový fenomén doby, krvelační zbojníci a dobrodruzi.

Jejich vousy odpovídaly téměř pirátské módě, kterou dnes oživil Johnny Depp a jeho Jack Sparrow. Co třeba továrníci? A jejich za první republiky tak zprofanovaný knír a bradka. Masarykova pýcha, která se mezi tehdejšími podnikateli rozšířila jak fialová saka v devadesátých letech.

Vousy prostě hrály v pánské módě odjakživa prim. Nehledě na to, že je to důkaz hormonální vyzrálosti a znak sexuálního apetitu (tedy tak to vnímáme alespoň my ženy).

Jenomže pak se objevila osmdesátá a devadesátá léta. Všechno ohledně módy a pohlaví přestalo dávat smysl. Ženy si začaly vycpávat ramena a ostříhaly se na kluky, muži se začali cpát do podivných unisexových modelů, natáčeli si otřesné vlny, melírovali si snad i záda a… začali se holit.

Expanze hladkých tváří se postupně rozrůstala i na další části těla jako záda, podpaží i nohy. Najednou zmizely honosné kníry, o plnovousech ani nemluvě. Vousy se staly znakem toho, že je muž úchyl. A Freddie Mercury tomu nasadil korunu.

Jak se oholit, aby to dobře vypadalo, a jak o vousy pečovat? Thomas Szymik poučuje, že vousy by si muži měli mýt každý den mýdlem, které je šetrné k pleti.

Není nic horšího než suchá kůže a uschlé kousky jídla v plnovousu…“ podotýká a dál se zamýšlí nad tím, že když se pleť promaže kvalitním krémem, měl by se vous navoskovat speciální pomádou, aby nebyl suchý.

Strniště by se mělo zastřihávat každé čtyři dny, speciální strojky na vousy bohužel většinou nejsou to pravé, doporučuji si koupit strojek na zastřihávání vlasů, který je malý a jemný. Doholíte tím krk a tváře břitvou.“

Jsou vousy hezčí tmavé nebo světlé? Thomas vysvětluje, že, kdo touží po jiném odstínu, než je jeho vlastní, má šanci si to splnit, protože vousy se klidně obarví.

Vousy se mohou barvit i bio-barvami, které pak vypadají, jako kdyby byly původní. Ale odstín vydrží tak deset dní, kvůli tomu, že vousy extrémně rychle odrůstají, a pokud majitel kouří, knír je navíc probarvený od nikotinu.

Thomas sám pak dodává: „Jsem zastáncem toho, ať se muži nebarví. Ať se to týká vousů nebo vlasů, barva na mužskou hlavu nepatří.  Samozřejmě, že vlasy obarvím přirozeně, ale aby efekt vydržel musí muži chodit do kadeřnictví často a to nedokáže ani jeden.“

Thomas potvrzuje, že vousatí muži se vracejí do hry. Hipster styl, který ovládl New York, Londýn i Berlín, proniká dál na východ a opanuje i naši domovinu. K tomuto módnímu vlivu zajisté vousy patří. Stejně jako retro vlny, nebo dokonce holé hlavy.

„Dřív byla ostuda oholit si hlavu, když měl muž málo vlasů. Byla to hanba a muži nosili otřesné přehazovačky, aby zakryli pleš. Dnes můžete hrdě nosit holou hlavu a pořádný plnovous!“

A proč v Praze není pořádný barber shop? Sice jich tu pár je, ale jejich cena je tak vysoká, že běžný třicátník si jen těžko může dovolit týdenní péči. Thomas zavzpomínal na zážitek z New Yorku, kdy se z nákupů zastavil po cestě z podzemky v barber shopu.

Měli volno až za půl hodiny, a tak si objednal drink a poseděl v příjemném prostředí. Ostatní muži popíjeli whisky a kouřili venku doutníky. Když přišel na řadu, byl během patnácti minut ostříhán, oholen a stálo ho to dvacet dolarů. A rozhodně nebyl ošizený, holič měl ostrou břitvu i nahřáté ručníky.

Kéž by se takový podnik objevil i v Praze, mnoho žen by bylo potěšeno, že jejich partneři nemají na tvářích hnízda ale upravené strniště.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang