All You Need Is Love

Fashionbook.cz a InIUSTITIA, o. p. s. vytvořily společně editorial, který poukazuje na příběhy lidí, jež byli obětmi zločinu z nenávisti.

Legendární song Beatles a věta, která se stala kýčem. Kdyby ale lásku a respekt k sobě a ostatním cítily všechny lidské bytosti, nemusel by vzniknout tento fotografický soubor vůbec vzniknout.

Věřit v lidskost může být těžší než obvykle, když slyšíte o strachu, ústrcích a bezpráví, které musí oběti zločinu z nenávisti zažívat.

Naštěstí na svou bolest nejsou sami, profesionálové a profesionálky z InIUSTITIA jsou připraveni takovému člověku pomoci.

„Vzpomínám si například na příběh romského muže, kterého systematicky pronásledovali jeho kolegové z práce. Vyhrožovali jemu i jeho rodině. Když přišel do naší poradny, svěřil se nám, že cítí velký strach o sebe i své blízké a má také obavy, aby chování útočníků neinspirovalo k napadání i další obyvatele malého města, kde žije.

Zprostředkovali jsme bezplatnou pomoc advokáta, který připravil trestní oznámení, pomohli zajistit krátkodobou ochranu ze strany policie a instalaci monitorovacích zařízení v zaměstnání. Sestavili jsme rovněž bezpečnostní plán a dopady útoků na život klienta a jeho rodiny pomohla řešit sociální pracovnice,“ vypráví vedoucí oddělení sociální práce, Kateřina Baňacká.

Ve společném editorialu Fashionbooku a InIUSTITIA vystupují klienti společně se svými průvodci. Pro většinu z nich to bylo první stylizované focení v životě, a měli z módní fotky nebo stylingu obavu. Fotografovi Martinu Faltejskovi se i přesto na snímcích podařilo zachytit křehký vztah mezi člověkem, pro něhož má cílená pomoc nepředstavitelný význam, a někým, jehož posláním je pomáhat.

Obětí zločinu z nenávisti se může stát každý. Mezi klienty patří Romové, příslušníci subkultur a LGBT komunit, bezdomovci, příslušníci nejrůznějších náboženských vyznání i životních přesvědčení.

Předsudky v sobě máme všichni, je zbytečné to popírat. Ale většinou pramení z obav z neznámého. Není proto lepší recept, než se vydat na cestu poznání.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang