American Apparel zbankrotoval

Obchodní řetězec American Apparel oznámil bankrot. Firma uzavřela s věřiteli dohodu, která dovoluje nechat všech 130 poboček po Spojených státech otevřených. Jak dlouho to tak bude, když do nich NIKDO nechodí, těžko říct. O osudu evropských obchodů zatím informace nejsou.

American Apparel před bankrotem dlužil 311 milionů USD, zisk firma neměla od roku 2009. Kromě nedostatku zákazníků a dluhů položil American Apparel taky dlouhý vleklý spor s jeho zakladatelem a notorickým misogynem Dovem Charneym.

Muž, který postavil image značky na kampaních, ve kterých vystupují jeho zaměstnankyně ve spodním prádle, tak přišel o své podíly v hodnotě 8,2 milionů dolarů. Charney založil American Apparel v roce 1989, o dva roky později začal prodávat svoje první drahá bavlněná trička. Na těch zbohatnul.

Firma se proslavila progresivní zaměstnaneckou politikou – nabídla pracovníkům mnohem vyšší hodinovou mzdu a plné zdravotní pojištění v době, kdy Obamacare byla symfonie budoucnosti. Charney popularizoval slovní spojení „sweatshop free“ a AA se nakonec stala největší americkou firmou, která vyráběla zboží pouze v USA a ne v mnohem levnější Asii jako konkurence.

V roce 2008 jmenoval deník Guardian American Apparel „Značkou roku“. Sláva řetězce, který dával mladým lidem naději, že se můžou oblékat jednoduše a férově, se rozplynula s děravou morálkou jeho zakladatele. Charney vsadil na to, co prodává – sex – ale bohužel v jeho případě nezůstalo jen u lascivních nebo provokativních kampaní.

Zaměstnankyně si vybíral na základě vzhledu a často je používal jako modelky. Na jednu stranu bylo příjemné vidět na plakátech nevyretušované opravdové dívky, postupně ale začaly prosakovat nepříjemné pravdy. Charney ženy sexuálně obtěžoval. Psal jim obscénní textovky i emaily. S mnohými spal. Pronásledoval je. Masturboval i před novinářkou, která s ním přišla udělat rozhovor. V práci preferoval přezdívku „Bad Daddy“.

Čím víc se o tom nahlas mluvilo, tím míň drahých triček a ještě dražších legín se prodávalo. A to je vlastně úplně skvělé.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang