Co to je Migrant chic?

Netrvalo dlouho a někoho to napadlo. Maďarský fotograf Norbert Baksa vytvořil editorial s modelkou stylizovanou jako uprchlice a pojmenoval ho Migrant chic. Kritici ho nijak nešetřili a na Twitteru dostal poměrně hutnou čočku.

Remember Zoolander? NOT a parody, just sick: Der Migrant fashion shoot! http://t.co/GP8wJ1n2ED (via @panyiszabolcs) pic.twitter.com/76LSQZA2EZ

— Simon Thompson (@ShowbizSimon) October 6, 2015

„Někdo vymyslel termín „migrant chic“, protože chudoba a utrpení jsou velmi bohémské záležitosti. Ugh.“ (Dave Burin, Manchester)

„Migrant chic? Trivializovat něco tak závažného, jako je uprchlická krize, opravdu není vůbec roztomilé,“ (Hidaya Aziz, Kuala Lumpur)

„Tohle je úplně nemocné.“ (Lewis Bush, Londýn)

Baksa v rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa řekl, že editorial s maďarskou modelkou Monikou Jablonczky je „umění“ a určitě neměl v úmyslu nikoho se dotknout. „Tohle je přesně to, co jsme chtěli ukázat. Vidíte trpící ženu, ale i přes těžkou situaci na sobě má kvalitní oblečení a iPhone,“ napsal v e-mailu.

Jako inspiraci použil události na maďarských hranicích, které se putující lidé snažili překročit a byli tvrdě potlačeni policií. „Z fotek v médiích není často poznat, zda jsou tito lidé uprchlíci nebo něco jiného.“ Co myslí tím „něco jiného“ už Svobodné Evropě nesdělil.

Do Maďarska a na srbskou hranici odjela před několika týdny také v menší skupině i česká fotografka Bet Orten. Nejela tam jako reportérka, ale prostě pomáhat jako mnoho dalších mladých lidí.

Obeslali e-mailem své známé a během dvou dnů vybrali bezmála 170 000 Kč, které využili na benzín, balíčky jídla, potřeby na úklid v táborech a mnoho dalšího. Jak jejich cesta probíhala, se lze dočíst na blogu Putující lidé / The Big Crossing.

Koho toto téma zajímá, může ve čtvrtek od 20:00 navštívit trénink pro dobrovolníky odjíždějící na Balkán v Autonomním centru Klinika na Žižkově. Povedou ho zkušení humanitární pracovníci, kteří vytvořili i písemný manuál.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang