Knihy do parku!

Počasí na čtení venku je tady, hurá! Keře jsou zelené, vše kvete a sýkorky trochu nervózně vyzpívávají svojí namlouvací serenádu. Každý by měl rychle obsadit svoje oblíbené místo na lavičce, protože čtenáři se rojí jako houby po dešti. Následující článek přináší pár tipů na knihy, které se nemohou dočkat na procházku.

Skvělým klidným místem na čtení jsou například odlehlé konce Riegrových sadů nebo les Krejcárek.  

Jasná voda vůkol – Gavin Maxwell

Tohle je kniha, která naplňuje přesně ony dvě rozporuplné emoce. Smích a pláč. Nenápadná knížka, (co seženete v antikvariátech) popisuje všechny tajné sny těch, kteří kdy chtěli být sami se sebou v přírodě (rozuměj bez lidí), ale toužili po dokonalém zvířecím kamarádovi.

Spisovatel Gavin Maxwell si v 50. letech na naprostou samotu skotského ostrova Skye přivezl vydru z Iráku. A ta se stala jeho nejlepším kamarádem. Společně s ní se ještě na pláži před  domkem ocitlo hejno divokých hus, kosatka, sem tam pes, divoká kočka…

S celou zvířenou žil Gavin v souladu a napsal o tom krásnou knihu, která se stala inspirací pro mnoho outdooristů po světě.

Nyní na místě toho domku stojí jen pomník slavné vydry. Dům totiž vyhořel a Gavin se už na ostrov nikdy nevrátil. Během požáru  uhořela i jeho milovaná vydra. Pláč, smích, slzy, pláč.

Lovci vran – Lindsay Freyová

Detektivní příběh z prostředí rodícího se New Yorku. Kdo vlastně tohle město postavil a jak se žilo jeho obyvatelům? Kromě odpovědí na tyto otázky kniha ujišťuje, že migrační zběsilost není otázka jen poslední doby.

Mladý vyšetřovatel je nejdříve povolán, aby zjistil kam zmizel obraz z obýváku jedné bohaté rodiny. Hlavní podezřelou nemůže být nikdo jiný než černošská služka. Dílo se najde v jenom z mnoha chudinských čtvrtí tehdejšího New Yorku, ale jak to bývá v detektivkách, díky tomuto nálezu se odhalí něco MNOHEM horšího.

Kam mizeli osvobození otroci? A jak to měla tehdy Amerika se svobodou? Lovci vran je sice fiktivní román z minulosti, ale v něčem mi přišel až moc současný.

Pochoutka – Mueriel Barberyová

Mňam mňam. Řeknete si tohle na konci svého života? Kvalitní kuchařské literatury není nikdy dost. Napadlo vás někdy, že život se dá zpětně vyhodnotit dle vašich kulinářských zážitků?

Hlavní postavou je recenzent restaurací, který umírá. Svůj život rekapituluje podle vjemu chuťových pohárků. Okamžiky se svými blízkými má vždy spojené s konkrétním pokrmem… A přesně o tomhle Pochoutka je, o tom, co je voňavé mezi nebem a zemí.

O čem mluvíme, když mluvíme o Anně Frankové – Nathan Englander

V 90. letech byli lidé fascinováni tou hrůznou dobou: sledovali dokumenty v sobotu dopoledne, hltali pořady na TV Nova, které klouzaly po povrchu bulvárnosti, a každý chtěl být trpitel.

Ale co je doopravdy fenomén utrpení Anny Frankové? Kniha, která se s ničím nepáře, v osmi v povídkách nabízí náhled insidera na problémy uvnitř židovského světa, kterým jsou lidé tak fascinováni.

Buď jdeme proti tomu názoru, nebo se v něm najdeme, aniž bychom tušili, co to vůbec znamená. Nathan Englander se snaží díky humoru, kritice i moudrosti najít odpovědi v sobě, i v lidech vůbec.

Inak se mám fajn – Martina Sľuková, Tereza Olhová 

Výtvarný deník dvou scenáristek, které těží ze sebe samých. Krásná kniha, co čtenáře rozesměje, ale také jim mnohé připomene. Je to dialog mezi autorkami nad tématy ryze ženskými a feministickými. Svatba, děti, práce, krize, muži, tělo i depka.

Nekonečný tok rozhovoru nad pravdami našich životů. Nehledě na to, že kniha obsahuje další ženský element – shromažďování důkazů života jako pohlednic, fotek, různých talismanů (šišek, kamínků, nákupních seznamů, rtěnek …). Proto je kniha skvělým dárkem ženám.

Magické rostliny Keltů – Wolf Dieter Storl 

Na konec trochu toho léčitelství. Kniha v Česku vyšla a okamžitě se vyprodala. Věděli jste, jak mocná bylina je petržel? Nejenom že čistí krev, ale také lymfu? A že tomu, komu roste doma, přináší štěstí ale hlavně spojení s „jiným světem“ ?

Nebo, že bez není dobrý jen na limonádu, ale mnoho našich neduhů? Koho tohle zajímá a chce se vyhnout užívání zbytečných pilulek z lékárny, měl by si ji sehnat.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang