RHS Chelsea Flower Show: Květinový design v Londýně

V Londýně právě končí RHS Chelsea Flower Show, která se hrdě hlásí k titulu nejslavnějšího květinového festivalu na světě. Pozemky Královské nemocnice každoročně hostí Královskou zahradnickou společnost a výstavu toho nejlepšího ze zahradničení i zahradního designu. A to již od roku 1912.

Obrovský pugét růžových pivoněk, květinová hostina, polštáře z živých květin, setkání s princem Harrym. Tohle všechno se na Chelsea Flower Show může skutečně stát.


@theroyalfamily

Každý rok navštíví výstavu přes 150 000 návštěvníků, s královskou rodinou v čele. Alžběta II. letos s noblesou zapózovala u svého květinového portrétu, který byl vytvořen na počest jejích 90. narozenin.

Nechyběl ani William s Kate, kteří se přišli podívat na Princeznu Charlotte – tedy růžovo-zelenou chryzantému pojmenovanou po jejich dceři. Vévodkyně z Cambridge se k oné příležitosti oblékla do zelených šatů od Catherine Walker a britské weby už přináší tipy na nákup jejich levnějších alternativ.

Na nejslavnější květinové show návštěvníky samozřejmě nemohou minout i ty nejpodivnější bizarnosti. Mini zahrádky jako vystřižené ze seriálu Vraždy v Midsomeru, proutěná socha Usaina Bolta nebo akustická zahrada, ve které by se mohl s plnou paráda uspořádat koncert Dana Nekonečného.

Přesto lze mezi nimi najít i instalace, které se staly hitem sociálních sítí. Například:

  • koberec z 300 000 ručně pletených květů červeného máku od Phillipa Johnsona.
  • Antithesis of Sarcophagi – divoká zahrada ukrytá v betonové kostce, do které lze nahlédnout jen vyvrtanými kukátky, instalace získala cenu Best Fresh Garden
  • výstava ze zrcadel a růží od květinového aranžéra Josepha Massie
  • The Telegraph Garden
  • The Beauty of Mathematics Garden

A nakonec byla vyhlášena i květina roku – Clematis Chiisanensis Amber.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang