Co mají společného Zeman a Trump?

Kdo si myslí, že naše země má ty nejhorší politiky, stačí si v těchto dnech zapnout CNN s americkými prezidentskými předvolebními speciály. Nemohl by zájemce adoptovat slovenský prezident Andrej Kiska?

Trump teď čelí aféře, kdy unikla hlasová nahrávka z roku 2005, kdy se současný kandidát na amerického prezidenta chlubí moderátorovi Billy Bushovi svou neverbální komunikací vůči ženám. „Mohu je líbat, osahávat v rozkroku (v překladu pussy- pozn. redakce), dělat všechno, co budu chtít,“ říká velmi zřetelně.

Ačkoliv je v Americe feminismus mnohem probíranější téma veřejného diskurzu, úroveň Trumpovy předvolební kampaně a skandálů spojených s ní je důkazem, že i v nejvyspělejší zemi světa stále platí kultura buranství a především násilí vůči ženám. Znásilnění není akt nekontrolované zvířecí vášně, ale forma dominance a ponížení.

Po zveřejnění nahrávky se ozvalo několik desítek žen, které Trumpa obvinily ze sexuálního zneužívání. Většinu podnikatel odmítl s tím, že domnělé oběti nejsou „dost atraktivní na to, aby je obtěžoval“.

Miloš Zeman pravděpodobně manifestuje svoje přebujelé ego jiným způsobem, než jeho bratr v demagogii Trump. Ženy osahávat nebude, ale české občanky, propuštěné z pakistánského zajetí, chtěl „ohnout přes koleno a naplácat jim“. Jsou taková prohlášení vůbec hodna veřejného politického prostoru?

Žijeme v 21.století, kdy internet a sociální sítě dokáží zhmotnit snad každou myšlenku či přání. V otázce lidských práv se ale vracíme nebezpečně zpět, podobně jako vyspělá evropská civilizace v předvečer druhé světové války.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang