Na splnění snů není nikdy pozdě: příběh Lisy Mikové

Následující článek přináší materiál o paní Lise Mikové a snu, který se jí splnil v 95 letech.

Lisa Miková pocházela z asimilované pražské židovské rodiny. Snila o tom, že se stane módní návrhářkou jako v té době populární Hana Podolská.

Rodiče se rozhodli jejímu snu vyjít vstříc a Lisa začala oděvní návrhářství studovat. Vyučovaly jí právě švadleny ze prestižního salónů Podolská, kde nakupovaly snad všechny tehdejší prvorepublikové hvězdy.

Pak do Lisina osudu, stejně jako do miliónů dalších, zasáhla druhá světová válka. Ačkoliv ji rodiče poslali do úkrytu, odkud se měla dostat do Anglie, stýskalo se jí po domově a vrátila se do Prahy. Čekala jí deportace do Terezína, později Osvětimi. Poranila si ruku, kterou nemohla nijak léčit, zranění jí znemožnilo dobře psát, natož kreslit.

Vyhlazovací tábor sice přežila, ale se sny o módě byl na dlouhá desetiletí konec. Než potkala novinářku a spolupracovnici Lidových novin, Juditu Matyášovou. Ta se o osudy přeživších holocaustu intenzivně zajímá, setkala se například s řadou Wintonových dětí, které navštívila v Anglii v Izraeli.

S Lisou Mikovou se potkala už před lety, ale teprve nedávno si všimla výkresů, které měla 95letá paní pověšené na stěně. Juditě připomínaly improvizovanou výstavu a začala se na obrázky vyptávat.

„Lisa se neuvěřitelně rozzářila, ačkoliv dříve už přednášela ve školách o své strašlivé zkušenosti, o módě nemluvila. Když jsem viděla krásné návrhy oblečení, rozhodla jsem se je probudit k životu,“ vypráví Judita.

Oslovila řadu svých známých scénografů či kostýmních výtvarníků, až se dostala k Hanně Soukupové. Tu projekt natolik nadchnul, že trojici šatů zhmotnila během dvou týdnů. „Nápad se líbil více lidem, které jsem oslovila, ale pouze Hanna byla ochotná investovat nejen nadšení, ale také okamžitě svůj čas“.

Poté přišla otázka, jak modely nafotit. Do akce se zapojila Pavlína Amálie Kvapilová ze sdružení Elegantní Česko. Módní editorial, společně s příběhem Lisy Mikové, vyšel 21. dubna v příloze Pátek Lidových novin. Jako kulisy mu posloužila funkcionalistická Winternitzova vila.

„Připadalo mi klíčové, že příběh paní Lisy vyjde zrovna v Lidových novinách, které celý život čte a znala dobře i mé články. Minulý pátek jsme pro ní přichystaly překvapení: přišly jsme za ní s kostýmní výtvarnicí Hannou, která měla na sobě její šaty s ručně namalovanými pruhy. Držely jsme magazín s fotkami, bylo to obrovské překvapení. Radost Lisy se snad nedá ani slovy vyjádřit,“ popisuje Judita Matyášová.

Model od Lisy Mikové bylo možné získat v aukci, co organizovalo Elegantní Česko v Praze. Stalo se tak v rámci přehlídky Kostým – nejlepší přítel ženy v Martinickém paláci. Výtěžek šel na projekt neziskové organizace Post Bellum – Paměť národa, která dokumentuje osudy pamětníků v Česku i v zahraničí.

„Připadá mi, že se tím kruh uzavřel, protože Post Bellum natočilo s paní Mikovou rozhovor a nyní organizaci prostřednictvím aukce jejích šatů můžeme podpořit,“ uzavírá Judita Matyášová.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang