Manolo Blahnik osobně uvede výstavu v pražském Kampa muzeu

Expozice The Art of Shoes bude otevřena 11. srpna a skončí 12. listopadu. Manolo Blahnik přijede osobně výstavu zahájit.

Po paláci Morando v Miláně a Státním muzeu Ermitáž v Petrohradě je Praha další evropskou metropolí, kam tato expozice zavítá. Z Kampy poputuje do Národního uměleckoprůmyslového muzea v Madridu, v příštím roce pak do Baťova muzea obuvi v Torontu.

„Možnost mít výstavu právě v Praze je pro mě velice osobní,“ říká Manolo Blahnik. „Můj tatínek byl Čech, proto se velmi těším na tuto instalaci a práci s lidmi, kteří mají stejné kořeny jako já,“ říká stvořitel bot snů.

The Art of Shoes bude nejen expozicí, která vystavá 212 párů bot, ale také kresby, které mají odhalit Blahnikovu inspiraci, co čerpá z architektury, umění, botaniky, literatury, filmografie, 18. století, Itálie, Ruska, Španělska a mnoha dalších kulturních a společenských podnětů a vlivů, jež ho fascinovaly.

Expozice rozdělená do pěti částí představí:

  • Blahnikovy nejpůsobivější boty
  • obuv inspirovanou Španělskem, Itálií, Afrikou, Ruskem, Anglií a Japonskem
  • boty ovlivněné uměním a architekturou
  • boty ovlivněné přírodou
  • propracované detaily, materiály, řemeslné zpracování
  • boty inspirované lidmi jako byla editorka italského Vogue Anna Piaggi, Brigitte Bardot i Alexandr Veliký

Kurátorkou celé výstavy je Cristina Carillo de Albornoz, bývalá diplomatka. Nyní působí jako nezávislá kurátorka pro nejznámější světová muzea, včetně Národní galerie v Berlíně, Ermitáže v Petrohradě či Muzea královny Sofie v Madridu.

Součástí výstavy je také katalog, který čítá soubor rozhovorů Cristiny s Manolem.

Kdo je Manolo Blahnik

Kariéra hvězdného obuvníka trvá už 45 let. Každou svou kolekci osobně připravuje v manufaktuře v Miláně. Speciální tvar podrážek a jehel vzniká jeho pečlivou ruční prací. Rodák z Kanárských ostrovů je napůl Čech, matka byla Španělka.

Blahnikovu práci oceňovala už legendární šéfredaktorka amerického Vogue Diana Vreeland. Jejich společné setkání zorganizovala Paloma Picasso. Blahnik byl také prvním mužem, který se na obálce Vogue USA objevil, stalo se tak po boku Angelicy Huston. K

romě toho, že masovou popularitu získala jeho značka díky seriálu Sex ve městě, je jeho velkou fanynkou nejen Sarah Jessica Parker coby představitelka hlavní protagonistky Carrie, ale také Jennifer Aniston, Diane Kruger, Coco Rocha, Ashley Olsen či Tyra Banks.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang