Rozhovor s vítězem soutěže The Way Pavlem Berkym

Návrhář Pavel Berky zvítězil v klání, které pořádalo OC Chodov, pro které vytvoří kolekci. Součástí ceny je také milión korun pro vytvoření ready to wear řady. Berkyho kolekce na zadané téma Heritage je nostalgickým odkazem na eleganci žen z předcházejících generací.

„Myslím, že na porotu hodně zapůsobilo, jakým směrem se moje kolekce od počátečního nápadu vyvíjela a kam až došla. Ne každý věřil, že z tak depresivního období může vzniknout velmi ženská a nositelná kolekce,“ říká samotný Pavel.

Jak ses dostal do soutěže TheWay, a co tě přimělo se jí účastnit?

Na Facebooku na mě vyskočil odkaz. Zaujala mě výhra milión korun, což se v Čechách moc nevidí. Tak jsem příspěvek rozkliknul a přečetl si podmínky a pravidla. Prošel jsem si totiž už všemožnými soutěžemi v Čechách i v zahraničí, takže jsem váhal, zda chci znova absolvovat všechen ten stres.

Také jsem si říkal, zda to pro mě má ještě nějaký smysl. I proto, že už nepůsobím v Praze. Přesvědčila mě celková koncepce soutěže. To, že podstata projektu bylo, aby se tvorba lokálních návrhářů dostala do povědomí široké veřejnosti.

Další pozitivum byla předsedkyně poroty Katarína Král, které jsem věřil, protože dělá pro českou a slovenskou tvorbu maximum.

Jak ses cítil, když jsi soutěžil proti svým kamarádům nebo známým?

To bylo vlastně moc milé překvapení, protože jsme se potkali až u natáčení prvního dílu. Do té doby nikdo netušil, jak to bude probíhat. Tím, že jsme znali tvorbu toho druhého, jsme s tím mohli během soutěže pracovat. Věděli jsme, kde kdo má silné i slabé stránky.

Čekali jsme na rozřazení do dvojic, abychom ty naše konstelace uvedli do praxe. Na jednu stranu to bylo milé setkání, na druhou stranu jsme cítili, že každý z nás je už někde úplně jinde. Nejsme už studenti, ale vyzrálé osobnosti, které přišly s jasným cílem.

Vyhrál jsi ale ty a máš teď možnost posunout svou značku. Kam by to mělo být?

K lidem. Aby byla víc dostupná, čímž nemyslím jen cenově. Ale, aby byla vidět, na ulicích, aby se nosil.

Žiješ teď v zahraničí. V čem je pro tebe pobyt v zahraničí výhodnější?

Bydlím v Londýně, kde mi to vyhovuje z víc důvodů. Cítím se tam volnější. Prahu miluju, znám každou uličku, strašně rád se sem vracím.

Ale po několika letech jsem se začal cítit příliš usedle. Přestal jsem to město vnímat, na akcích jsem znal většinu návštěvníků. Potřeboval jsem nové impulzy, prostě jsem se začal nudit. Nudu vnímám jako umělcova největšího nepřítele.

Popiš krátce svou vítěznou kolekci a co si z ní pořídit?

V kolekci se vracím do doby, která nás do určité míry charakterizuje. Tím, jak přemýšlíme, jak se chováme, jak žijeme. Socialismus v nás zanechal stopy, které nezmizí tak snadno, jak bychom si možná přáli. Ale je potřeba k tomu zaujmout postoj. Je na každém z nás kam tenhle pocit rozvineme.

Chtěl jsem vytvořit moderní kolekci pro moderní ženu, co žije v dynamickém světě. Je vyrovnaná sama se sebou, nebojí se vzpomínat na dobu svého dětství, která byla všelijaká, jen ne černobílá. Myslím, že se mi podařilo vytvořit velmi ženské moderní kusy, který by mohly mít pozitivní ohlas. Přijďte se na kolekci podívat naživo.

Jaké jsou tvé plány do budoucna? Co pražský fashion week?

Teď se chci věnovat budování zázemí pro svou značku. Dát dohromady tým, který mi v tom pomůže a budu mu maximálně věřit. To je pro mě nejdůležitější. Účast na fashion weecích na pár sezón odložím.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang