Pošlete Pohled' z prázdnin!

Ilustrace, hra se slovy a lehce ironický humor – to je nový český projekt Pohleď, za kterým stojí kamarádky Magda a Petra. Kolekce autorských přání a pohledů potěší všechny bez rozdílu věku, kteří chtějí věnovat originální pohlednici či přání a trochu se u toho zasmát.

Pohleď má za cíl obohatit českou ilustrovanou tvorbu o tak nenáročnou a v jistém smyslu jednoduchou věc jako je pohled.

„Vtípky, papírenská kultura a posílání pohledů – to je naše! V první řadě je to pro nás koníček, zábava a příležitost dělat něco spolu.

Ale zároveň chceme pohledy dostat mezi lidi, ne, že ne! Proto v každé volné chvíli spřádáme plány, jak to někam posunout – dostat se do menších papírnictví, knihkupectví i dalších sympatických obchodů,“ říkají Petra a Magda.

„Vymyslely jsme si Pohleď protože nám současná nabídka v papírnictvích nevyhovuje. Chceme, aby naše pohledy byly jiné a přesto funkční, aby se posílaly, darovaly, sbíraly, vystavovaly na lednici, používaly jako záložka, ale hlavně, aby lidi rozesmávaly a inspirovaly,“ říká ilustrátorka Petra.

Což se prý při pohledu na pohledy typu „Nebuď labuť“ nebo „UniCorn“ stává dost často – vždyť každý zná, jak ho potěší nějaký dvojsmysl nebo jazyková přesmyčka, která vznikne úplně náhodou.

„Když někomu ukážeme naše pohledy, většinou hned vymýšlí svoje vlastní vtipy a posílá nám pak tipy na to, co by se dalo nakreslit. Když jdeme s pohledy do terénu na nějaký market, tak nám největší radost udělá, jak se lidi zasmějou, když je to chytne. To je parádní pocit!“ pochvaluje si Petra.

„Máme dojem, že ilustraci se nyní daří. Alespoň v naší sociální bublině. A taky věříme, že nemusí být dokonalá, ale spíš autentická a trochu jiná. Teď je všude plno letteringu a všechno je to na jedno brdo. U nás kreslí Péťa, takže vždycky když mě napadne nějaký vtípek, hned jí ho píšu a musí jí to sednout.

Někdy se to sice spontánně vymyslí, člověk se u toho v tramvaji nasměje jak blázen a super to zní, ale nejde to moc dobře nakreslit. Nejlepší, co se nám povedlo vymyslet spolu, je pohled Pěstuj svoje koníčky. To je určitě favorit a my se tím fakt samy řídíme,“ říká Magda.

Projekt holky odstartovaly v prosinci uvedením první kolekce pohledů na různé motivy. Na Vánoce pak připravily tematickou a víceméně kapří kolekci. Následně vznikly gratulace k narozeninám i narození dítěte a limitovaná zamilovaná edice, která je na rozdíl od prvních tří kolekcí tištěná na barevný papír.

Nyní připravují svatební gratulace. Pohledy a přání holky prodávají třeba ve stylovém papírnictví kaš-mi-daš v Nuslích a v papírnictví Lineaart na Vinohradské třídě a v Prostějově.

Do budoucna se vidí v menších designových obchodech a také kavárnách, kde by pohledy byly po ruce a lidi si je tak mohli napsat kdykoliv na to dostanou náladu.

Koho by pohledy Pohleď zajímaly, může projekt sledovat na Facebooku www.facebook.com/pohledpohled/ nebo na Instagramu https://www.instagram.com/pohledpohled/.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang