Jak na udržitelný šatník radí módní návrhářka a fashion bloggerky

Oblékat se s ohledem na životní prostředí a důstojnou výrobu vás nemusí bolet. Návrhářka L’ubica Skalská a módní bloggerky Nicole Kudělková a Zuzka Gašparovičová jsou skvělými příklady, u kterých se každý může inspirovat jak na to.

Jak jste se, L’ubico, rozhodla stát se zodpovědnou designérkou?

Neměla jsem jinou možnost, chtěla jsem pracovat v oboru, co jsem vystudovala a plně se realizovat prostřednictvím své práce. Dospěla jsem totiž k názoru, že nemůžu dělat něco, co nemá smysl a hledala jsem možnosti, jak dělat módu, co smysl má. Objevila jsem upcycling a začala jsem se jí věnovat. Své knowhow předávám na zážitkových kurzech, které organizuji.

Co každý z nás může udělat pro to, aby nakupoval o trochu zodpovědněji?

Zuzka: Rozmýšlet si své nákupy, dívat se do vzdálenější budoucnosti, než je příští víkend, kdy se koná ta party, svatba, rande, piknik festival, na které se ty nové šaty hodí. Také, aby vám záleželo na materiálech.

Nicole: Můžeme si vytvořit pár pravidel, podle kterých se chceme řídit. Ať už to je pořizování si jen kvalitních materiálů, secondhandových kousků, oblečení od návrhářů a lokálních značek nebo jen zredukování množství oblečení, které nakupujeme. I malý krok je dobrý začátek.

L’ubica: Každý člověk je velmi důležitý, protože prostřednictvím svých názorů a hodnot, kterými žije, může jít osobním příkladem a pozitivně ovlivnit velké množství lidé. Stačí opravdu málo: informovat se o ekologických pracích prostředcích, vyměnit nákupy v řetězcích za ty u lokálních značek.

Co L’ubicu přesvědčilo pro spolupráci na kolekci Wildhub by Kopparberg? 

Byl to zájem o udržitelnou módu. Navrhovala jsem ji stejně jako bych ji dělala pro konkrétního člověka. Tak, aby Kopparbergu seděl a slušel. Byl to velmi milý zákazník, se kterým jsem si rozuměla. Skvěle se mi také spolupracovalo se Zuzkou a Nicole, jsou to velmi inspirativní ženy, a díky nim se kolekce vydařila.

Co máme mít v šatníku, a co naopak už nekupovat?

Zuzka: Mít věci, co nás dělají šťastnými, naopak nekupovat nic, o čem váháme už v obchodě. Pokud se vám nezdá střih, materiál nebo barva, asi to nosit nebudete.

Nicole: Základ je u nákupu přemýšlet, nedělat unáhlená rozhodnutí jen proto, že se třeba jedná o kousek s velkou slevou. Šatník se dá poskládat i z mála kousků. Osobně mám nejraději košile a kvalitní denim.

L’ubica: Nejsem návrhářka, která by lidem něco diktovala. Snažím se, aby si sami hledali svůj styl, ve kterém se budou realizovat, a tedy se líbit sami sobě.

Existuje kousek, který L’ubica nedokáže předělat?

Samozřejmě, jsou to hlavně kousky z fast fashion řetězců, které jsou vyrobené z nekvalitních materiálů, vhodných leda tak na recyklaci. Možná bych z toho ale mohla udělat hračky pro psy nebo rohožku před dveře.

Co z kolekce Wildhub by Kopparberg chcete samy nosit?

Zuzka: Sukni. Miluju jí tak, že si ji chci obléct a už nikdy nesundat. Od příštího týdne si na měsíc vyzkouším kapsulový šatník a ta sukně je jedna z mála kousků, co do něj budou patřit. Možná se o ní pak už budu vyjadřovat jinak.

Nicole: Zelené šaty. Budou překrásné nejedno léto, jejich barva i střih jsou přesně to, co mám ráda.

L’ubica: Osobně se mi nejvíc líbí šaty z pastelově žlutých košil.

Jak přesvědčit víc lidí, aby se zajímali o udržitelnou módu?

Zuzka: Mluvit o tom, hodně o tom mluvit a být trpělivý.

Nicole: Ukázat, že že udržitelná móda nebolí, že to není nic jiného než vystoupení z naší komfortní zóny a že každý z nás může myslet udržitelně. Alespoň trošku.

L’ubica: Osobní příklad je podle mě nejúčinnější. Lidé se mohou inspirovat a vidět, že to funguje. Pak se začnou dít divy!

Jaký nejstarší kousek máte v šatníku?

Zuzka: Džínovou zavinovací sukni, kterou jsem si koupila v 17 letech na dovolené v Bulharsku. Tohle léto jsme spolu oslavily jedenáctý rok.

Nicole: Ty, které jsem vyhrabala v šatníku babiček a mámy. Nejoblíbenější jsou Levisky, co jsou starší než já. Mám několikery, nosím je denně, drží a vypadá to, že ještě spoustu let vydrží.

L’ubica: Asi tričko mojí mamky, co ho nosila ještě jako teenagerka. Je vyrobený z bavlněné pleteniny a vypadají jako nové, bez žmolků. Je to skvělý příklad toho, že když se o své oblečení staráte, vydrží vám desítky let.

Myslíte, že mají módní trendy smysl?

Zuzka: Z dlouhodobého hlediska ne, trend je marketingová záležitost.

Nicole: Vše, co mělo být vymyšleno, už tady je. Nosí se opět široké džíny, co nosila moje máma před dvaceti lety, propínací sukně, které měla moje babička v 60. letech. Druhá babička mi věnovala plisovanou sukni, co byla také nedávno v módě. Sama některým trendům propadnu, ale je mnohem lepší projít si second-handy nebo skříně maminek a babiček, někdy tam najdete poklady.

L’ubica: Pokud trendy slouží jen ke zvýšení prodeje a zisků, tak ne.

Vytvořily jste kolekci pro společnost, co vyrábí cider. Pijete ho vy samy?

Zuzka: Nepiju pivo, ale víno. A když mám pocit, že je na něj ještě moc brzy, dám si cider.

Nicole: Je sladký, můžu ho upíjet celý večer, i když jinak moc nepiju.

L’ubica: Ano, hlavně v létě si ho ráda dám.
.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang