5 věcí, které nelze zmeškat na SIGNAL festivalu

12. října startuje už po páté festival světla SIGNAL. Přinese dvacítku světelných instalací, které budou poprvé rozmístěny ve dvou trasách: Centrum a Vinohrady.

Vybrali jsme pro čtenáře to nejlepší, co letošní program nabízí – oblíbený videomapping, nejočekávanější dílo HEARDT v podobě světélkujícího srdce, které jede do Prahy přímo z festivalu Burning Man, či večírek vzdělávacího festivalu Transmit v klubu Ankali.

5 let videomappingu na náměstí Míru

Každý festivalový večer se od 23:00 na fasádě kostela sv. Ludmily na náměstí míru odehraje všech pět videomappingů, které pro tuto neogotickou pražskou dominantu za let festivalu vznikly.

Díky této oslavě 5. narozenin si návštěvníci budou moci připomenout videomapping Khôra od českého studia The Macula, Evoluci od španělských Onionlab, Escape od maďarského umělce Bordos.ArtWorks a nebo Point Line Surface Solid od německého tvůrce Daniela Rosy.

Kulatiny uzavře videomapping francouzského tvůrce Yanna Nguemy s názvem Caryatyds. Jeho téměř 45 minutová projekce navozuje dojem pohybu desítek tisíc cihel kostela. Tohoto efektu umělec dosáhl díky autorskému softwarovému nástroji, na kterém pracoval čtyři roky.

Komorní Galerijní zóna

Kromě nových tras je novinkou i Galerijní zóna se čtyřmi instalacemi, které budou nainstalovány ve vnitřních prostorech veřejnosti výjimečně přístupných budov – Colloredo-Mansfeldském paláci, DUP 39, v paláci U Stýblů a v Zrcadlové kapli Klementina.

Celá Galerijní zóna bude přístupná po zakoupení vstupenky v hodnotě 100 Kč, se kterou se návštěvníci dostanou na všechny čtyři instalace. Vstupenky bude možné zakoupit u jednotlivých vstupů do daných budov.

HEARDT – světélkující srdce, které ožívá hrou na klavír

Jednou z nejzajímavějších instalací festivalu bude unikátní české dílo HEARDT, které bylo na konci léta součástí slavného uměleckého festivalu Burning ManNevadské poušti.

HEARDT je obrovské kovové srdce reagující barvami na tóny speciálně upraveného hrajícího piana, na které si může zahrát každý návštěvník. Diváci se tak stanou svědky vizuálního ztvárnění hudby jedincova srdce. V Čechách bude na SIGNAL festivalu k vidění zcela poprvé.

Showcase legendárního německého labelu Raster-Noton

V sobotu 14. října od 23:00 se v pražském klubu Ankali uskuteční hudební showcase legendárního německého record labelu Raster-Noton. Večírek je součástí festivalu Transmit, vzdělávací platformy SIGNAL festivalu pro digitální kulturu, audiovizuální umění a technologie.

Vstupenky na showcase v hodnotě 350 Kč je možné zakoupit na místě před začátkem akce nebo na GoOut.cz.

3D výlet do paralelních vesmírů

Již tradičně se stane Tyršův dům na Kampě plátnem pro 3D videomapping. Umělec Filip Roca přijede do Prahy z Barcelony se svými projekcemi, za které byl v roce 2015 oceněn první cenou na International Mapping FestivalGironě nebo o rok později na iMapp v Bukurešti.

Svou projekci Roca nazval Multiverse, kde hlavním tématem jsou paralelní vesmíry, tedy domnělé světy v podobě dalších vesmírů, které jsme zatím neobjevili. Multiverse je tedy jakýmsi abstraktním putováním paralelními vesmíry s neznámými krajinami, kde se fyzikální zákony zdají být minulostí.

Zhlédnutí těchto projekcí bude možné pouze s 3D brýlemi, které návštěvníci dostanou v rámci vstupného ve výši 50 Kč.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang