Koho sleduje na Instagramu fotograf Martin Faltejsek

Martin je jeden z mladých českých fotografů, který má před sebou velkou budoucnost. Protože je nesmírně talentovaný a ve všech svých dílech upřímný, z každičkého pixelu jeho fotek je cítit láska, s jakou svou práci dělá. A to jsou základní stavební kameny pro úspěch.

Je 17:05, čtvrtek a před vámi umanutě se nezkracující to-do list. Všechno vás štve, další kafe by vám už pravděpodobně způsobilo srdeční zástavu a začínáte mít pocit, že když neutečete od svého pracovního stolu, buď vás: za a) definitivně klepne, nebo za b) klepnete vy někoho.

V horším případě to bude váš šéf a sledem následných událostí ve čtvrtek přesně za týden už moc práce mít nebudete. Respektive nebudete mít práci žádnou.

Co byste měli udělat, abyste v blízké budoucnosti nemuseli pročítat fascinujícím způsobem přikrášlené inzeráty na jobs.cz a dumat nad tím, jestli je pro vás „dog friendly“ kancelář v Karlíně synonymem štěstí?

Otevřete Instagram. V rámci možností ignorujte fotku ultra estetické rodiny svého ex ze střední a jděte na profil @martinfaltejsek. Protože pak vám cca do tří vteřin bude krásně. Dostanete se do jiného světa. Do Martinova světa. A v něm chce být každý, alespoň na chvilku, alespoň takto zprostředkovaně, virtuálně.

Tenhle svět totiž zklidňuje bolavou mysl, zpomalí dech a navodí příjemný pocit. Nutkání poslat kolegy do velmi nehezkých míst a zastavit proud mailů nalitím nakyslé kávy z automatu do počítače budou rázem pryč.

Jediná nevýhoda této insta přestávky je, že po ní, velmi pravděpodobně, budete chtít při nejbližší příležitosti utéct z města a od své chaoticky uhoněné reality do hor, do lesa, tam, kde nejsou nasupení lidé, jen mraky a ticho. Na druhou stranu, proč to neudělat?

Fotky z přírody a upřímně introspektivní autoportréty jsou ale jen jednou (i když základní) částí Martinova portfolia. Pracuje také pro klienty a vytváří pro ně perfektní snímky a kampaně.

Dokáže spojit reklamní fotografii s čistým uměním a nápaditostí. Prezentovat produkt velmi esteticky, ale zároveň tak, že nebude kdesi „v pozadí“ přebitý formou. A vy ho budete chtít. I kdyby se jednalo o houbičku na nádobí. A co jiného by si měla jakákoliv značka přát?

A jestli plánujete svatbu nebo event pro klienty, také můžete odvolat pátrání po fotografovi. Tedy v případě, že chcete krásné, nekýčovité fotky se spontánně intimní atmosférou. V případě opačném hledejte dál.

A poslední důvod, proč máme pro Martina ve Fashionbooku slabost už od jeho profesních začátků je, že je skvělý člověk.

I přes svůj talent je skromný, vřelý a neskutečně milý a vy si s ním chcete povídat a zdržujete ho při práci na fashion weeku a on vás nepošle do háje, ale namísto toho vám mezi někdy odtažitými návštěvníky zlepší náladu. Stejně jako jeho fotky.

Do doby, než bude jeho práce v českých a zahraničních časopisech a kampaních k vidění častěji, lze utíkat do Martinova světa na Instagramu. A pro ještě více oddechu třeba také na účty, které dodávají kreativní inspiraci Martinovi.

Koho sleduje Martin Faltejsek?

Na Instagramu rozděluji uživatele do tří skupin: na fotografy, Instagramery a osobní profily. Následující řádky přinášejí 5 nejzajímavějších profilů fotografů.

@hazy_island

Michael je cestovatel, který v současné době žije na Islandu. Fotí výhradně na kinofilm a jeho sledovatelé mají rádi jeho smysl pro jednoduchost jak v barevnosti, tak v kompozici. Obzvlášť vydařenou sérií od něj je ta z Grónska, kde dokumentoval jak krajinu, tak i obyvatele.

@terumenclova

Terka je takový holčičí Nebojsa. Třeba před několika dny se vrátila z Nepálu, kam z Čech odcestovala sama. Předtím byla na Faerských ostrovech a ještě předtím sama na Islandu. Charakterizuje ji odvaha a nespoutanost.

Stejně tak se nabízí zmínit i @sandrakisic a její dobrodružné cestovatelské příspěvky. Jen Sandra z „konceptu“ článku trochu vypadává, jelikož fotografkou se sama nenazývá.

@everbay.co

Nutné je zmínit také Everbay, což je značka Martina Šlechty a Zuzany Benešové. Martin je kinofilmový nadšenec (nejraději má svoji Leicu), ale spolu se Zůzou fotí samozřejmě jak na kinofilmy, tak i na digitál.

Kinofilmové fotky si sami doma i vyvolávají a jen těžko hledat jiné fotografy, kteří by k fotce měli tak upřímný vztah, jako právě oni dva.

@ovors

Weronika je z Polska. Její snímky jsou mdlé, zašedlé, minimalistické a mají ponurou atmosféru. Ať už se jedná o fashion nebo o fragmenty z jejího života, které dělá.

@kylejthompson

Kyle se věnuje autoportrétům situovaným do přírody. Ta opuštěná, někdy až mystická místa, která si vybírá, a měkké světlo, které používá… krása!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang