Jak mít kudrnaté vlasy a jaký střih

Kudrnaté a vlnité vlasy mohou být při vhodné péči ozdobou jejich nositelky. Někdy je však poměrně těžké najít vhodný způsob úpravy, který z vlasů vytáhne maximální potenciál. Jak tedy o kudrnaté vlasy správně pečovat a jaký střih si pro ně zvolit?

Základem je kvalitní střih a výživa. Kudrnaté vlasy jsou totiž složitější na střih a sušší než ty rovné. Kdo má vlasy rovné, chtěl by kudrnaté, kdo kudrnaté, přál by si alespoň v nějaké životní fázi vlasy rovné. Velkou výhodou přirozeně kudrnatých vlasů je minimum práce. Žádné žehlení, rovnání ani zdlouhavé rozčesávání. Jenže jak se vyznat v péči o ně?

Typy kudrnatých vlasů

Kudrnaté vlasy lze dělit na kategorie podle toho, jak moc se vlní. Mohou být lehce zvlněné, kudrnaté nebo hodně kudrnaté a husté. Způsob, jak se starat o kudrnaté vlasy, se bude lišit zvláště pokud má jejich majitelka afro. Nicméně je pro všechny typy kudrnatých i vlnitých vlasů důležité, dodávat jim kvalitní hydrataci. Na tu je tento typ vlasů obzvláště citlivý a náchylný.

TIP: Díky trvalé na vlasy mohou mít kudrny i přírodní rovnovlásky. A to dokonce šetrným bio způsobem! Při bio trvalé se vlasy upravují, aby nikdo nepoznal, že vlny nejsou přirozené. Jak? Natáčky nesmí být dotažené k hlavě. Celá procedura trvá asi hodinu a půl.

Jak vybrat správný střih

Alfou a omegou kudrlin je perfektní střih, a to bývá často problém. Málokdo se totiž s kudrnatými vlasy a nůžkami umí vypořádat. Kudrnaté vlasy vyžadují podobnou péči, jako vlasy rovné. Není nic horšího než svatozář špatně ostříhaných a prostříhaných kudrnatých vlasů, trčících bez ladu a skladu po celé hlavě.

Pro kudrnaté vlasy je dobré volit delší a plnější účesy. Dámy, které jsou více odvážné, mohou volit i asymetričtější střihy, kdy je jedna část vlasů trochu nebo i výrazně delší než ta druhá. Majitelky těchto vlasů se nemusejí bát dokonce ani větších kontrastů délek, střih pak krásně na vlasech vynikne.

Většinou se u obličeje a navrchu hlavy nechávají vlasy delší a objemné. Výhodou nového účesu je i to, že vlasy není potřeba sušit fénem. Obvykle jsou hezčí, když se nechají volně uschnout. Velmi důležitý je správně vybraný šampon a následná péče. Jen tak si vlnky udržují pevný tvar a pružnost.

Střih pro kudrnaté vlasy má svá specifika.
Střih pro kudrnaté vlasy má svá specifika.

Vybrat střih pro vlnité vlasy nebo střih pro kudrnaté vlasy, může být někdy poměrně těžké. Není to však nic, s čím by si zkušený kadeřník neporadil. Určitě dokáže poradit a najít vhodný způsob, jak ostříhat kudrnaté vlasy.

Kudrnaté a rovné vlasy nejsou jen tématem nekonečných holčičích diskuzí, nýbrž seriózní vědeckou otázkou. A vědci mají jasno. Objevili, že za to, jaké máme vlasy, může symetrie, respektive asymetrie vlasových folikulů – ty symetrické posílají na světlo vlasy rovné, asymetrické pak vlasy kudrnaté.

Curly Girl metoda – způsob, jak si udělat kudrnaté vlasy

Existuje způsob, jak znovu objevit ztracené kudrnaté vlasy a dát jim krásný tvar a lesk. Této technice se říká Curly Girl metoda, která je velmi často objevujícím se trendem současnosti. Je skvělým prostředkem ke zjištění, jak na kudrnaté vlasy.

Díky Curly Girl metodě se projeví i skrytě kudrnaté vlasy.
Díky Curly Girl metodě se projeví i skrytě kudrnaté vlasy.

Spousta žen ani neví, že má ve skutečnosti vlnité nebo kudrnaté vlasy. Jak je to vůbec možné? Pravděpodobně se to stalo dlouhodobým používáním špatných přípravků na vlasy, nesprávnou technikou mytí nebo dlouhodobým rovnáním vlasů. Jak tedy ztracené vlny získat zase zpět? Řešením je tzv. Curly Girl metoda.

Nejdříve je potřeba vlasy pořádně očistit od různých usazenin. S tím napomůže kvalitně vybraný šampon. Před výběrem se vždy ale vyplatí si na daný šampon pročíst zkušenosti uživatelů, jaké má například šampon Pruvida recenze?

Vlasy budou po umytí kvalitním šamponem krásně čisté a připravené přijmout výživu. Pro zmíněnou výživu je dobré vybírat kosmetické produkty bez silikonů, sulfátů a parabenů. Tyto složky totiž mohou mít na vlasy negativní účinky.

Pro kudrnaté vlasy nejsou vhodné ani přípravky s obsahem alkoholu a vosku. Ideální variantou je kosmetika přímo určená pro Curly Girl metodu. Vlasy tohoto typu jsou velmi citlivé na hydrataci. Pro udržení pevných kudrlin se bez pořádné hydratace nelze obejít. Kudrnaté vlasy mohou profitovat i z pravidelných hloubkových zábalů, které pomáhají k lesklým a nekrepatým vlasům.

Způsobem, jak mít kudrnaté vlasy, je buď omezit, nebo zcela vynechat česání vlasů nasucho. Tento typ vlasů je totiž velmi křehký a náchylný k lámání. Když už se tento typ vlasů rozčesává, je lepší při tom použít kondicionér a speciální hřeben. Vlasy není ideální ani foukat, lepší je nechat je přirozeně uschnout.

Podstatným krokem Curly Girl metody je nanesení kondicionéru a následné jemné mačkání pramenů směrem k hlavě. Kudrliny tak získají pevnější tvar. Mytí vlasů šamponem je lepší spíše omezit a občas jej nahrazovat mytím speciálním kondicionérem.

Postačí i staré dobré natáčky nebo kulma

Pro krásné vlnité vlasy postačí i staré dobré natáčky na noc. Nepůsobí sice moc atraktivně, nicméně parádu určitě udělají. Ráno jsou vlasy připravené a krásně upravené. Natáčky na noc totiž dokážou šetřit čas, který by se musel strávit stylingem. Navíc existují i varianty natáček na noc, které jsou nahřívací a představují skvělý způsob, jak si udělat kudrnaté vlasy poměrně rychle.

Pokud jsou vlasy spíše vlnité než kudrnaté, je skvělým způsobem, jak mít vlnité vlasy, natáčení kulmou. Dají se tak vytvořit romantické uvolněné vlny, které krásně kopírují linie obličeje. Stačí pouze natočit jednotlivé pramínky vlasů směrem od obličeje a výsledek zafixovat lakem na vlasy, aby krásně držel po celý den.

Jak se o kudrnaté vlasy starat?

Zpravidla platí, že každé vlasy jsou jiné, nicméně pár následujících bodů lze aplikovat na všechny typy přirozeně kudrnatých a vlnitých vlasů a osvojit si tak způsoby, jak udělat kudrnaté vlasy ještě zdravější. Inspirací mohou být stylové Francouzky.

  1. Před umytím je dobré vlasy řádně rozčesat všemi směry
  2. Vlasy je potřeba umýt ideálně hlavou dolů a použít studenou vodu
  3. Po umytí se vlasy zabalí do ručníku a mechanicky se nevysušují
  4. Po rozbalení by se vlasy v žádném případě neměly rozčesávat, jen se potřese hlavou
  5. Vlasy krásně uschnou v přirozených kudrlinách

Způsoby, jak si udělat kudrnaté vlasy, se mohou poměrně lišit, ale je lepší si kudrnaté vlasy spíše nežehlit ani nekulmovat. Když už jsou vlasy vystaveny horku, je lepší použít sprej na ochranu proti teplu. Stejně to platí i pro fénování, kdy je lepší používat fén s difuzérem.

Zjistit, jak na kudrnaté vlasy, může být poměrně složité. Jejich majitelka by to s péčí o ně neměla přehánět a měla by se vyhnout jejich příliš častému mytí. Co se týká používání přípravků, nejlepší jsou ty s obsahem kyseliny hyaluronové. Všechny přípravky je však dobré nejdříve vyzkoušet.

Použití olejíčků a masáže hlavy

Zdravé a objemné kudrnaté či vlnité vlasy, dokáže ovlivnit i pravidelné masírování pokožky hlavy vlasovým olejem. Ten dokáže dělat opravdu divy, co se týká podpory růstu nových vlasů a zakrytí řídkých míst na hlavě.

Skvělou alternativou je v tomto ohledu ricinový olej. Při jeho používání je prokázáno, že podporuje růst vlasů a vlasových folikul. Není tedy žádným překvapením, že je často součástí kosmetických přípravků pro růst vlasů a proti jejich vypadávání. Vlasy dokáže posilnit a zabránit třepení konečků.

Dalším skvělým způsobem, jak se starat o kudrnaté vlasy, je použití arganového oleje. Arganový olej má vynikající hydratační a regenerační účinky. Skvěle funguje i na barvené vlasy a vlasy namáhané tepelnou úpravou. Dokáže pomoci i vlasům citlivým na lámání a třepení. Vlasy budou po jeho používání krásně lesklé, pevné a zdravé.

Produkty pro kudrnaté vlasy

I když může být lákavé používat nejrůznější přípravky na vlasy ve velkém množství, jejich majitelka by to nikdy s kosmetickými přípravky neměla přehánět. Mohou totiž vlasy ve výsledku spíše zatěžovat a narovnávat, což je nežádoucí.

Při výběru produktů je potřeba myslet hlavně na hydrataci. Na tu jsou kudrnaté vlasy nejnáchylnější a potřebují v této oblasti podpořit. Jak si ale udělat kudrnaté vlasy co nejhezčí? Je dobré si vybrat kvalitní šampon, hydratační kondicionér, masku na vlasy a olejíček. Pro styling se zase hodí různé gely a pěny na vlasy, které zajistí krásný vzhled vlasů po celý den.

Někdy i při sebevětší snaze vlasy nechtějí spolupracovat a jejich majitelka je připravena se vzdát. V tu chvíli není nutné panikařit. Kudrnaté vlasy mají tu výhodu, že je lze pouze stáhnout do vysokého drdolu a ledabylý účes je na světě. Na kudrnaté vlasy je dobré nahlížet jako na nezkrotnou hřívu, která dělá čest svojí majitelce.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang