Ambiente Kuchyň – Pražský hrad

V Salmovském paláci na Pražském hradě se nachází restaurace, která nabízí česká jídla inspirovaná šlechtickou kuchyní. Kromě obědů a večeří o několika chodech, si lze pochutnat na hotovce dne a pivu dobrém jako v Lokále.

„Vycházíme z receptů a postupů starých kuchařských knih, podle kterých se vařilo v palácové kuchyni už od 16. století. Nabídneme pečenou drůbež, masa upravená v celku, zvěřinu, omáčky a tradiční i pozapomenuté přílohy,“ přibližuje kuchyni Marek Janouch, který doposud šéfoval kuchařům v restauracích Lokál.

Velkým tahákem nejen pro turisty je terasa s výhledem na celou Prahu. 

„Jsme přesvědčení o tom, že se na Pražský hrad může vrátit podnik pro Čechy. Chceme hostit rodiny s dětmi i výletníky zvyklé na vysoký standard. Čtvrtě, jako jsou Holešovice nebo Karlín, už procházejí svou malou gastronomickou revolucí – a totéž si zaslouží i okolí Pražského hradu,“ myslí si spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek.

Podobu interiéru svěřil architektce Tereze Froňkové. „Kuchyni dominuje sporák, protože jídlo se tu prezentuje vůní a vizuálně. K tomu jsme přidali jen stoly, skříň a židle – prvky, které se objevovaly v šlechtických kuchyních napříč Evropou. Host se tak ocitá přímo ve středu dění,“ popisuje architektka.

České jídlo v neotřelém pojetí oceňuje i Národní galerie. Pro Salmovský palác momentálně připravuje programovou řadu expozic věnovaných světovému modernímu a současnému umění v kontextu s tvorbou předních českých autorů.

„Naším dlouhodobým cílem je zdokonalovat návštěvnický servis a kvalitní gastronomie je bezesporu jednou z cest. Česká Kuchyň do Národní galerie na Hradčanském náměstí skvěle pasuje,“ říká generální ředitel NGP Jiří Fajt.

Každý den jiná jídla, pára nad hrncem, prožitek tady a teď i obyčejné kuchyňské hodiny byly inspirací Martina Váchy ze Studia Najbrt při tvorbě vizuální identity. Logo v podobě kuchyňských hodin s příbory místo ručiček má přes den červenou vteřinovou ručičkou a v noci se mění na žlutou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang