Potřebujeme vůbec balzámy na rty?

Je to jako nervový tik. Pořád si přejíždět rty tyčinkou. Čím víc se ale balzám používá, tím víc se povrch rtů začne vysoušet. Děje se tak kvůli tomu, z čeho jsou nejrůznější přípravky vyrobené.

Existují také názory, že pokud se bude pořád používat balzám na rty, jejich kůže se nezačne přirozeně obnovovat. Trochu strašidelné, že? Pusa se umí dát sama do pořádku. V první fázi „odvykačky“ hrozí skutečná nervozita. První a desátý den takového detoxu lze použít na rty vitamín E v kapslích.

Je tedy balzám na rty potřeba?

Je to jako pomoc z vnějšku. Kůže na rtech je tenká, bez tukových buněk, ztrácí proto snadno vlhkost. Balzámy na rty jsou skvělými pomocníky do větrného prostředí, klimatizované místnosti, do letadla. Nebo jako podklad pro matné rtěnky, které rty vysouší.

Trik řady vizážistů i kosmetických redaktorek je: nanášet krém na obličej také na rty. Vyživí se tak lépe než pomocí balzámu. Existují dokonce beauty experti, kteří na ně aplikují obličejový tonik, sérum i krém. Ráno a večer, úplně stejně jako na tvář.

Peeling na obličej by se ale na rty určitě dávat neměl, vyrábí se řada peelingů přímo na rty určené, které je zbaví šupinek. Nebo pěkně postaru, dělat krouživé pohyby starým zubním kartáčkem.

Jaké složení by měl balzám obsahovat?

Minimálně látky, které udrží vlhkost. Mohou být syntetické i přírodního původu. Vhodné jsou: včelí vosk, jojoba, bambucké máslo, vazelína, parafín, lanolin, skvalen, kokosové máslo, urea.

Čemu se vyhnout?

Aromatickým látkám, které mohou kůži rtů dráždit. Ideální balzám na rty na každodenní použití žádnou intenzivní vůni nemá.

Musí mít balzám na rty SPF?

Rty potřebují před škodlivým zářením chránit úplně stejně jako zbytek těla. Takže přípravek na rty s SPF je potřeba při každém pobytu venku delším než půl hodiny.

Ideální je SPF na rty alespoň 30, stačí ale i opalovací krém na obličej. Pokud bude rty vysoušet, naneste nejdřív balzám, pak samotný opalovací krém.

Doporučené balzámy na rty

RÊVE DE MIEL LIP MOISTURISING STICK, Nuxe, 134 Kč

Jeden z nejoblíbenějších balzámů kosmetických editorek po celém světě. Rychle regeneruje, voní po medu, je to hit francouzských lékáren. 

CICAPLAST LEVRES, La Roche-Posay, 149 Kč

Připomíná výživný krém na obličej, jenže je na rty. Hodí se pro alergiky, neobsahuje vazelínu.

EIGHT HOUR CREAM INTENSIVE LIP CARE, Elizabeth Arden, 750 Kč

Legendární 8hour Cream od Elizabeth Arden se dá použít na rty, ale balzám má pohodlné menší balení, které si můžete vzít kamkoliv s sebou. Nepřekonatelný společník třeba na hory.

101 OINTMENT MULTIPURPOSE SUPERBALM ORIGINAL, Lanolips, 380 Kč

Tímhle kosmetickým zázrakem si je možné namazat nejen rty, ale třeba i suché lokty. Funguje i na roztřepené konečky vlasů i bolestivé záděrky na prstech. 

Z levnějších pak stojí za zvážení oblíbené Labelo nebo Balea balzám na rty, dostupný ve všech drogeriích DM. Obě značky neustále přinášejí nové vůně a lákavé limitované edice.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang