Knihy

Následující článek přináší výběr na listopad a začátek prosince, kdy se nikomu nechce vůbec nic. Ať už se jedná o povinnosti, které je nutné do konce roku stihnout, chození ven a návštěvy obligátních vánočních večírků, či líčení se.

Markéta Lukášková: Panda v nesnázích, Motto, 239 Kč

Novinářka, populární uživatelka Instagramu a zdroj nenávisti Kateřiny Kristelové vydává další knihu. Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného.

Tereza, přezdívaná Panda, se po rozchodu vrací domů. Kromě složitého vztahu s mámou, psychických potíží a mindráků má těžkou hlavu z diplomové práce.

Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si v padesátých letech vedla deníky a skrývala u sebe Terezina pradědečka. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější…

Esther Perel: Přehodnocení nevěry, Jotta, 226 Kč

Esther Perel je momentálně nejznámější psychoterapeutkou, která se zabývá partnerskými vztahy. Dcera rodičů, kteří přežili holocaust, se dříve soustřeďovala na to, aby zkoumala mysl těch, kteří dokázali čelit i tomuto šílenému traumatu. Zjistila, že přeživší, kteří neztratili vášeň, měli také nejsilnější psychiku.

Později se objektem Estheřina celoživotního zkoumání staly nejen vztahy jednotlivých dvojic, ale hlavně nevěra. Po jejím populárním podcastu Where Should I Begin, je pro české čtenáře k dispozici kniha, která je strhující analýzou. Emocionální, psychologickou, kulturní.

Salman Rushdie: Zlatý dům, Paseka, 389 Kč

Světoznámý prozaik, jehož každé nové dílo se očekává v předtuše planetární senzace, napsal první velký román trumpovské éry. Mnohovrstevnatý příběh, který rámuje vláda Baracka Obamy a volba prezidenta nového, vypráví o záhadném magnátovi Neru Goldenovi a jeho třech synech.

Mocný muž, jenž je bývalým společníkem bombajské stavební a filmové mafie, a právě proto žárlivě střeží tajemství své minulosti, se stěhuje do luxusního domovního bloku v newyorském SoHo. Ve svém okolí vyvolává řadu dohadů a fám, nejen kvůli výstřednímu chování či sňatku s krásnou a vypočítavou ruskou emigrantkou.

Jedním z těch, kdo se touží o Nerovi dozvědět víc, je i vypravěč románu, mladý filmař René, kterého láká myšlenka natočit o rodině a jejích osudech polodokumentární film. Již brzy však má přijít apokalypsa…

Filmová stylizace, noirová atmosféra, popkulturní narážky, hutný děj se spoustou odboček, to vše vytváří velkolepý „ohňostroj marnosti“ současné zblázněné Ameriky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang