Dušan Tománek//Bet Orten//LeBikes

Fotografka Bet Orten objektivem svého legendárního kolegy dokumentaristy Dušana Tománka. Tyhle umělce spojila nejen vášeň k vizuálnímu umění, ale také záliba v jízdě na kole, které má příběh a historii.

Tento krátký editorial je líbezný jako letní podvečer na Náplavce, kam dojedete na svém stylovém dopravním prostředku, co by vám záviděl celý Berlín.

V rámci nejrůznějších fashion story musejí modelky předstírat různé věci. V tomhle případě ale Bet Orten nic nehrála (k tomu bychom ji ostatně ani nedonutili), protože na kole jezdí nejen v pražských ulicích, ale projela tak i jiná města, kde žila: Londýn, Barcelonu či New York.

„Miluju kola! Jízda na nich mi dává svobodu jako málo co v životě. Ten fyzický pocit, že šlápnu do pedálu a všem ujedu. Vlasy mi lítají do obličeje, zapadající slunce mě trochu oslepuje, jsem jako ve snu… Do uší hraje moje oblíbená pecka… Mám svobodu přejíždět z chodníku na silnici, přes pole, promenádu, kamkoliv,“ vyznává se fotografka roku.

Pro Dušana Tománka, jehož práci mohou čtenáři znát například z vizuálů pro film Alois Nebel, knihu Zde jsou psi či pro kapelu Ecstasy of St. Theresa, Priessnitz, Here nebo Selfbrush, je jízda na kole nostalgickou záležitostí. Evokuje mu totiž vlastní dospívání během 80. let.

„Prázdniny se vším všudy, cesty na koupák, ke stohu slámy, časovku okolo baráku s kámošema… Prostě pologaluskáč s přehazkou a pětikolečkem. Eska, lépe Favorit. Vděčím jim za parádní prostě klukovské období,“ prozrazuje Dušan Tománek.

Podstatným doplňkem bylo kolo z LeBikes, kde je k dostání ten skvělý městský společník, který si zaslouží úctu hodnou kmeta. Značka totiž nabízí kola z let 1940–1985.

„Tyhle retro kola jsou úžasný módní doplněk. LeBikes moc fandím, s podobným nápadem jsem si sama dřív pohrávala, když jsem viděla všechna ta zajímavá stará kola na nejrůznějších bleších trzích. Hned jsem si je totiž představovala v novém laku,“ doplňuje Bet.

Takže konec cyklodresům, elasťákům a urputnosti ujet 60 kilometrů během jednoho dne. Na půvabném vintage kolesu se jezdí v šatech, se rtěnkou na rtech a hlavně s klidnou grácií zvědavého městského cestovatele. Kolonáda, náplavka i pole už čekají!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang