Láska k řemeslu: Norman&Bella

Kdo si zoufá nad tím, že nemůže sehnat nadčasovou obuv v klasickém designu, ať si je objedná od Tal Arber. Její značka Norman&Bella je poctou kvalitní ševcovině i rodinným tradicím.

Boty Norman&Bella od Tal Arber krásně voní kvalitní kůží a překvapují svou měkkostí. Pohodlné jsou i lodičky s úzkou špičkou a asymetrickým vykrojením. Pár ručně šitých bot vyjde na 6 000 Kč, což na obuv, která by měla skutečně přečkat všechny výkyvy počasí i módních trendů, není moc.

Designem i způsobem provedení, pečlivými detaily, které povyšují obyčejné boty na zářivé stálice botníku, připomínají díla ševců z Florencie. A Tal se svému řemeslu skutečně vyučila v Itálii.

„Původně jsem studovala šperk (na prestižní umělecké škole Bezalel, pozn. red.) a skutečně mě to bavilo. Ale rychle jsem pochopila, že se svými uměleckými kreacemi rozhodně nemůžu uživit, moje tvorba byla příliš konceptuální. Tak mě napadlo, že budu dělat boty. Odjela jsem na sever Itálie a tam začala od píky. Například, naučit se vybrat kvalitní kůži je pro boty základ“, vysvětluje Tal.

Po návratu z Itálie získala místo u jedné izraelské obuvnické firmy a v rámci své práce odjela na nějaký čas do Číny. Tato zkušenost navždy změnila její život.

„Nechci znít nějak pateticky, ale bylo to šílené. Měla jsem dohlížet na výrobu prototypů bot. Viděla jsem, jak ti lidé žijí a pracují. A to si nemyslím, že na tamní poměry měli nějak špatné podmínky. Když vidím v obchodech všechny ty levné boty, dělá se mi z toho fyzicky špatně.“

Talino krédo by mohlo být, že život je o schopnosti ho změnit a to rozhodnutí prostě udělat. Po návratu z Číny se rozhodla bojovat proti tomu, co tam viděla, svou vlastní značkou.

V začátcích ji nejvíc podporoval její otec Norman. Byl pro svou dceru důležitým mentorem nejen proto, že jako finančník dobře znal zákonitosti podnikání, ale také proto, že v 50 letech neváhal změnit kariéru. „Po ekonomické krizi přišel táta o místo, kde působil skoro 30 let. Neztratil hlavu, začal znovu studovat a dnes je z něj úspěšný právník,“ vypráví Tal.

Kromě kvalitních a pohodlných bot a sympatického osobního příběhu může Norman&Bella nabídnout poštovné do celého světa zdarma.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang