Pohádka 1000 a 1 kravata

Kravata jako objekt, jako symbol, jako umělecké dílo a hlavně jako hra. Tento editorial ve spolupráci s módním domem Hermès a nejlepší českou dekor stylistkou Klárou Tománkovou boří předsudky o nudném doplňku pro kancelářské krysy.

Kravata je značkou moci, svazujícího outfitu do kanceláře, formální události, sexismu, nadvlády…V Iránu je od roku 1979 dokonce  prodej kravat jako symbolu západní kultury zakázán, ačkoliv se tento předpis velmi často porušuje.

Tento módní doplněk slouží také jako kronika různých historických epoch. V 17. století to byl obyčejný šátek na krku chorvatských vojáků, který se zalíbil francouzským aristokratům, a tak se kravata dostala do širšího povědomí.

Samotné označení „cravat“ se odvíjí od ostrova Hvar. Masově se začaly vyrábět až okolo roku 1864, v 20. letech minulého století vznikaly první kravaty navržené módními designéry.

Spisovatelka George Sand nebo herečka Marlene Dietrich je nosily jako znak své emancipace. Americký prezident Ronald Reagan nosil pouze jeden typ kravaty celé své volební období, Bill Clinton jí zase dostal jako dárek od Moniky Levinsky.

Lokace tohoto módního editorialu svým tvarem připomínala jak Oválnou pracovnu, tak katedrálu i kreace režiséra Michela Gondryho zároveň. Tento snový prostor pod názvem Dilmah t-boutique se nachází v pražské pasáži Broadway, Na Příkopech 31, Praha 1. 

Když se tu zrovna nefotí, tak zde jsou k sehnání nejchutnější čaje Dilmah, které si návštěvníci mohou na místě v klidu vypít i nakoupit. Jako podzimní bonus tu mají čokoládové cupcaky s krémem Earl Grey. Prostě zhmotněný sen v mrazivém podzimním dnu, ale teď zase zpátky ke kravatám.

V současné době už nosit kravatu není společenskou nutností, předepsaná je pouze ve formálním a business dress-codu. Díky tomu je možné se na ni dívat jako na předmět, který svým tvarem a materiálem může sloužit k řadě rozličných hrátek. Coby záložka do knížky, čelenka, dekorace kožené bundy, zajíček, zmrzlina...

Královna českého styling dekoru Klára Tománková se svou asistentkou Dianou Makarovou vytvořily z Hermès kravat několik variací, další si každý může sám vyzkoušet. 

O tom, jaká zábava se dá s kravatami zažít, mnohé přesvědčí i aplikace Tie Break, která skoncuje se zoufalstvím z každodenního vázání. Kromě toho nabízí arkádové hry, komiksy, příběhy a překvapení.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang