eWangelium s Anežkou

Není lepší možnost, jak poznat Anežku Hoškovou, než během odpoledne na Olšanském hřbitově u focení a malé placatky rumu na zahřátí, protože při zemi už se plazí nefalšovaný zimní chlad.

Kdo je z Prahy a sleduje kulturní dění a výtvarnou a hudební scénu, pak musí tohle jméno zákonitě znát. Anežka a její bratr Jakub Hoškovi jsou srdcem kolektivu AM 180, který se už dobrých pár let v duchu DIY přičiňuje o čilé dění na poli alternativní kultury – výstavy, koncerty nebo třeba jeden z nejznámějších alternativních festivalů ve střední Evropě – Creepy Teepee.

Anežka má nezaměnitelný styl: na první pohled se liší od lidí, kteří se kolem nás pohybují sem a tam městem. Vyjadřovat se oděvem a odlišovat se ji provází už od školních let. Nejde o lacinou touhu šokovat, ale o sebevyjádření, stejně jako když maluje obrazy, plné symboliky.

Anežčina témata jsou spjata s duchovní symbolikou, již mísí s popkulturními a postinternetovými odkazy. Je v nich mystika, magie, ale zároveň přiznaná ironie a nadsázka. Jako by přesně uměla vystihnout současnou generaci, pro niž může být virtuální svět novým druhem náboženství.

Ale neposmívá se a neodsuzuje – spíše vytváří vlastní svět plný svébytné symboliky, kterou je zábavné rozklíčovávat. Mezi jednu z aktivit AM 180 patří mimo jiné také organizování sérií „Cut Club“, jež pod vedením Nik Timkové představují mladé tvůrce na rozhraní módy a umění.

Zároveň by sama Anežka ráda svou tvorbu rozšířila i do oblasti designu oděvu – šaty jako plátno nebo malé kolekce navazující na její performance a doplňující je, zase další kousek do mozaiky, z níž Anežka tvoří svůj svět.

Sledovat Anežku, jak si maluje obličej, je jako dívat se na malíře, který právě vytváří umělecké dílo – její prsty a cit pro míchání a nanášení barev jsou o několik úrovní jinde. Ačkoli její mejkap může působit metalově, je ženský a naprosto přirozený. Je to Anežka.

Její dlouhodobý projekt „Analog Witch“ propojuje její velkoformátové malby a performance, kde se Anežka rituálně mění za pomoci kostýmů, objektů, dlouhých napletených pramenů vlasů a působivého líčení v mytickou bytost – Medúzu.

Tato její aktivita by se měla rozvinout do dalších site-specific performance se zapojením světelných instalací, hudby, obrazů a vlastních kostýmů.

V současnosti na české výtvarné scéně těžko hledat bytost podobnou Anežce a že stojí za to se nechat inspirovat a ochutnat kousek z její imaginace.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang