Rozhovor s Klárou Krchovou

Sukně milosrdně schovají tělesné nedokonalosti a navíc jsou mnohem pohodlnější než všechny kalhoty a kraťasy světa. Jedny z nejkrásnějších sukní tvoří pod značkou Akari Klára Krchová – autorka známých zavinovacích tylových sukní.

Kláro, jaké to je mít ateliér v budově Orco?

Skvělý, protože tu lze dělat cokoliv. Nahoře jsou kluci s kafem, kteří nám mimochodem dělali i design loga. Pak tu jsou lidi, co tisknou, ajťáci a všechno možný, takže člověk má všechny služby hned nadosah. Navíc tu nikdo moc neřeší, jestli tu děláte bordel třeba v neděli večer.

Akari prý vzniklo, když jste si chtěla ušít kopii oblíbené sukně…

Ano, tak to přesně bylo, ale už to je tak otřepaná historka, že bych si za ty roky měla vymyslet nějakou lepší. Vždycky jsem si říkala, že by bylo hezký dělat něco, k čemu budu mít vztah a co mě bude bavit. A že to nebudou práva, jsem zjistila až na studiích.

Jaká byla ta vaše první slavná sukně?

Příšerná… z nějaký naprosto nevhodný látky, kterou jsem našla u mámy v truhle a hrozně se mi líbila. Mělo to asi sedm vrstev a vůbec nedržela na postavě, takže jsem to musela mít přišpendlený sichrajzkama ke kalhotkám.

A proč zrovna sukně?

Protože jsem mrňavá a nemám vůbec žádný prsa, takže jediný, co můžu ukázat, jsou nohy. Postupem času jsem začala pozorovat spoustu holek a dospěla jsem k tomu, že ukázat zrovna nohy je fajn. Také záleží, jak ty nohy vypadají samozřejmě, ale sukně je takovej pohodovej kus oblečení.

Už strašně dlouho poslouchám věty typu „ale tohle já nosit nemůžu, protože…“ a tak už mám dlouhý seznam věcí, které se snažím probořit. Často se podívám na holku, která říká, že jí sukně nesluší, a přitom vidím, že to je blbost. Třeba jen nikdy nevyzkoušela střih, který by jí slušel.

Sledujete trendy, módní přehlídky?

Jasně, ale nedělám haute couture, ani klasickou konfekci, která by se inspirovala vysokou módou. Pracuji spíš intuitivně. Nejsem profík.

Máte švadlenky?

Ano, protože jsem dost brzy zjistila, že to udělají mnohem lépe než já. A že když chci, aby zákaznicím sukně vydržela déle než dva měsíce, tak to musí šít někdo jiný. Narazila jsem na své limity v šití.

Akari sukně jsou trochu extravagantní, hodně barevné. Jaké ženy si je kupují?

Většinou holky kolem 25 až 35 let, ale to je hrozně statistický údaj. Ve skutečnosti je to velmi široká skupina. To se mi moc líbí, že máme zákaznice i nad šedesát. A jsou skvělý! Strašně jim to sluší!

Například jedné zákaznici je skoro sedmdesát a koupila si u nás model Black Swan, která je hodně výrazná. A tak paní sekne. No a pak máme zákaznice, kterým je rok.

Kromě zavinovacích tylovek máte i kolekci sukní s autorskými tisky.

Jooo, to je teď velká láska! Přes kamarádku jsem objevila firmu, která tiskne na látky a otevřel se mi úplně nový svět. Mám spoustu známých, kteří jsou moc talentovaní a sukně je tak krásný plátno, takže to teď testujeme.

Nebo třeba můj muž něco vyfotí a shodneme se, že je to tak pěkný, že by byla škoda to nemít jako plochu na sukni. Tak takhle nějak to vzniká.

Stále prodáváte přes Fler. Nevadí vám někdy jeho reputace?

Fleru jsem za strašně moc vděčná. Jasně, jednou odtamtud budu možná odcházet, protože budeme plánovat e-shop a tak.

Ale určitě odtamtud nebudu odcházet kvůli řečem. Fler je obrovský a pan zakladatel, tak jak jsem ho poznala, se snaží dávat velký důraz na to, aby tam mohl prodávat opravdu každý. A to sebou samozřejmě nese i určitá negativa. I pro mě.

Například tam jsou holky, o kterých vím, že si koupily mou sukni a najednou prodávají sukně, nápadně podobné těm mým. Ale to je riziko povolání. A já se musím snažit, aby se sukně k zákaznicím dostaly i přes ten obrovský objem Fleru.

Teď je z vás také maminka dvouletého chlapečka. Jak mateřství ovlivnilo vaší práci?

Mám na to mnohem míň času, ale mnohem víc se soustředím. Když má člověk menší porci času, tak tomu musí dát mnohem víc. Ale je to strašně fajn.

Nevím, kolik dalších profesí funguje tak, aby se to dalo dělat obojí najednou – pracovat i být mámou. Akorát mám kluka, no. Ale k sukním má výborný vztah! Hrozně rád by to tu všechno rozházel. A v každém případě má velmi genderově vyváženou výchovu – vyrůstá mezi růžovým tylem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang