Rozhovor s ředitelkou Finále Plzeň 2016

Eva Veruňková je novou ředitelkou filmového festivalu českých a slovenských filmů Finále Plzeň 2016, který začíná už tento pátek. Není ji ještě ani třicet a dostala se ve své kariéře tam, kam se jiní šplhají dlouho. Eva si svou pozici tvrdě odpracovala a s novým týmem se vrhá do divokých vod kultury. Rozhodla se, že se nebude bát a zkusí to v Čechách s filmovým festivalem jinak a pořádně. 

Plzeň, nebo limonáda?

Čepovaná Plzeň!

Jak konkrétně vypadá práce ředitelky festivalu?

Schůzky, schůzky, schůzky, zadávání, kontrolování, vymýšlení, prezentování, přesvědčování, dotazování, odpovídání, reprezentování, usměrňování … Prostě taková holka pro všechno.

Jaké to je, být ženou a ještě ředitelkou filmového festivalu v Čechách?

Nikdy jsem se nesetkala s tím, že jako žena bych v kariéře byla u nás znevýhodněná nebo si ke mně někdo dovoloval něco jiného než k mužům. Ale rozdíl mezi ředitelováním žen a mužů samozřejmě cítím, je to můj vnitřní boj.

Ať chceme nebo nechceme, ženy více pracují s emocemi, což v některých případech může věci dost komplikovat… Například téměř každá ženská někdy na důležitém jednání zažila chvíli, kdy se jí chtělo tak brečet, že nebyla ani schopná mluvit… Jako v tom díle seriálu Sexu ve městě. To chlapi podle mě nemají, závidím jim to!

Každopádně jsem ráda, že u nás v týmu je rozvržení mužů a žen vyrovnané. Největší dobrotu dělá právě namíchání sil, z atmosféry a spolupráce mezi pohlavími pak vznikají ty nejlepší věci! Já bych třeba v ryze ženském kolektivu pracovat nechtěla.

Platformy nebo jehly?

Jehly.

Proč si myslíš, že festival jako Finále je důležitý? A proč?

Je to jediná akce svého druhu u nás, která se věnuje výhradně domácí kinematografii. Má tedy možnost pomáhat českému filmu, navrátit mu jeho dobré jméno, zasadit ho do kontextu, poukázat na skvělé věci, které se ve filmu dějí a učit diváky vyhledávat kvalitu.

Finále prezentuje český a slovenský film před zahraničními filmovými odborníky. Mike Reiss si běžně doma české filmy asi nepouští … Důležité je podívat se na český film nezaujatýma, ne-českýma očima a zjistit, že to s námi třeba nevypadá tak špatně!

Festival také spojuje: filmaře mezi sebou, filmaře a diváky…Pro lidi z Plzně je také důležitá tradice, kdy se začátkem jara na týden přesouvá část filmového světa za nimi, že toho mohou být součástí.

Co pro tebe znamená pojem televize?

Obecně: velkého hráče díky kterému může vzniknout mnoho skvělých projektů. který dává práci spoustě filmařům. U nás doma na stěně jsou to seriálové maratony. Na internetu: protiváhu ke klasice… Ať žije Kancelář Blaník a Monte Carlo!

Jaká je nutná vlastnost, kterou filmař musí mít, aby obstál?

Pokud má talent a štěstí, pak určitě cílevědomost.

Sandra Bullock nebo Eva Green?

Francouzský šarm! Eva Green!

Lída Baarová nebo Adina Mandlová?

Adinu miluju. I náš kokršpaněl se jmenuje podle ní…

Umíš vařit?

Neumím, nepotřebuju, vaří manžel…

Jaké to je, šéfovat festivalu v tandemu s manželem?

Nejlepší na světě a občas na zabití. Nikdy bych jako výkonného ředitele nenašla nikoho, komu můžu takto věřit. Rozumíme si i beze slov, víme kde máme oba limity a dokážeme se tak jeden o druhého opřít, když je potřeba.

Navíc je naše práce hodně časově náročná. Kdybychom spolu nepracovali, tak se téměř nevidíme. Ale učíme se nenosit si ji domů, což nám zatím strašně nejde.

Když se řekne ledňáček, tak …

se mi vybaví všechny ty skvělý filmy, co ho už dostaly…

Když se řekne finále, tak…

se začínám bát.

Letní kino nebo televize?
Letní kino s čepovanou Plzní.

Oblek nebo róba?
Obojí!

Kdybys měla popsat třemi slovy Finále Plzeň, byla by to?

Na to by tři slova nestačila.

S kulturou, nebo bez?

Více kultury v každé součásti našich životů, prosím!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang