Smutná Beyoncé

Jack White, Kendrick Lamar, The Weeknd a James Blake. Skladatelé i mistři deprese naléhavých témat. Všichni se sešli v jednom studiu s Beyoncé, které se rozhodla vystoupit ze svého stínu. Albem Lemonade vkročila do vážnějších i váženějších vod hudby. Ve svém přehrávači ji teď poslouchá i rapující básnířka Akua Naru a nechápe: … jak smutné a hluboké to je? Vítejte do světa hořkosladké limonády Beyoncé Knowles.

Nejdříve fanoušky odzbrojila singlem Formation, který vypustila do světa během nejslavnějšího „bílého“ svátku v Americe, fotbalového Super Bowlu. Šok, jenž song vyvolal, asi nejlépe popsala satirická show SNL: Den, kdy se Beyoncé stala černou. A média ovládl hashtag #blacklivesmatter.

Tento postřeh asi nejlépe vystihuje změnu, kterou Beyoncé ve svém hudebním vyjádření prodělala. Konečně se veřejně hlásí ke svým kořenům. Konečně se nebojí ukázat to, kým doopravdy je. Je zvláštní, jak moc je to pro Ameriku šokující.

Beyoncé svým stejnojmenným albem, které vyšlo v úplné tichosti v roce 2013, nastolila vizuální styl, ve kterém stále (nyní za podpory HBO) pokračuje. I k albu Lemonade vznikl hodinový film, složený z videoklipů k dvanácti songům. Celé album i s filmem si můžete pořídit na iTunes za 13 dolarů. Ideální nákup místo veganského oběda.

Beyoncé se rozhodla, že půjde daleko víc do sebe. Na předchozím albu nám už vysvětlila, že neměla ideální dětství, že byla trochu hezkou loutkou, která naplňovala očekávání své matky. Že je pořád úplně hotová ze svého manžela Jay Z, kterému se snaží za každou cenu zalíbit, ale že on je stále někde v háji a jí požírá žárlivost.

A nepomáhá ani to, že ze sebe pro manžela dělá prostitutku a schovává to za emancipovaná gesta. Říkala nám, že my, co ji posloucháme, jsme pro ni XO, že se nemůže smířit s tím, že její přátelé mizí v nebi, ale že je to jedno, protože Beyoncé je matka a všechno štěstí vidí ve své dceři a nové lásce k rodině.

Následně vyjela na turné, kde všem dokazovala, jak strašně silná tříčlenná rodina jsou. Krmila fanoušky pompézní show, která říkala jen jedno: Já jsem tak strašně šťastná, no vážně!

No. Tak TOHLE na Lemonade není. Beyoncé už se nechce svíjet u tyče a dokazovat, že je žhavá, protože její manžel ji stejně podvádí, kudy chodí. Nemyslí si tak úplně, že ženy vládnou světu.

Naopak si začala všímat toho, že i když se snažíš, jak chceš, často stojíš na tom samém místě… hodně dlouho. A pardon? Co když jste žena a k tomu ještě patříte k etniku, které má tak rozmlácené kořeny, že se jen těžko hledají v hlubinách země divoké (a stále rasistické) Ameriky?

A tak se zrodilo album, které je prostě smutné. Velmi intimní. Naléhavé, politické, útočné, levičácké, konkrétní a hudebně zcela dál. Veřejné vyjádření citů jeho ženy vrhlo Jay-Zho do mediální smršti výsměchu. Beyoncé už ho dávno přerostla, nemusí mu být za nic vděčná.

A když odchází její prezident Obama a nastupuje Trump, musí si přestat hrát na to, že je bílá. Teď je potřeba mluvit k těm, kteří půjdou pod vedením šílence Donalda – viz jeho slovník: zpátky do pralesa!

Zpěvačka  se přidala na stranu své sestry Solange a vydává se konečně do doopravdy emancipovaných vod, kdy už nejde jen o prázdná hesla, ale o prožitou zkušenost.

Nakonec z ní ten umělec vylezl. Jde na dřeň. Ublíží nejdřív sobě, aby mohla říct, jak jí bylo ublíženo. Riskuje. Musela sehnat svoje citróny, aby z nich mohla vytvořit svoji vlastní limonádu.

Velice silný je song Freedom (feat. Kendrick Lamar), protože vystihuje lopocení mnohých žen. Dojemný je také country song Daddy Lessons.

Fanoušci oceňují, že se Beyoncé vrací ke kytaře a folkařině. Kdo s ní strávil tolik času na Youtube, kde hledal její živáky, ví, že je to především intimní vypravěčka. Na tohle album se nezapomene.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang