Co milovat na Švédsku?

co-milovat-na-svedsku

Mnohým seveřané připadají příliš chladní, jejich styl jednotvárný a příroda jako z knihy Děti z Bullerbynu. Ale stačí pár dní ve Švédsku a už mění názor. Co na si Švédsku obvykle zamilují?

Milé, ale nikoliv vlezlé lidi. Bohužel stále přetrvává stereotyp o tom, že jakmile člověk vyjede do západní Evropy, setká se s větším počtem úsměvů na metru čtverečním. Jasně, příšerné osoby žijí všude, ale s postkomunistickou nevraživostí se to nedá srovnat. Švédi se usmívají, jsou ochotní pomoci a hlavně jsou důvěřiví. Domnívají se, že pokud se k člověku budou chovat slušně, oplatí jim to stejnou mincí. Mezi jejich základní hodnoty patří otevřenost a rovný přístup.

Rovnost mezi pohlavími. Zdejší společnost je tím proslulá. Je běžné tu potkat ve výlučně pánské prodejně H&M mladého muže s kočárkem, který si zkouší oblečení a u toho se snaží uspat dítě, stejně jako řidičku bagru nebo trajektu. Nikdo nic neřeší, každý může všechno.

Ekologický přístup k přírodě. Už na letišti lze najít zprávu o tom, že se zdejší provoz snaží řešit co možná nejšetrnějším způsobem. Taková zkušenost dnes není při cestování po Evropě zas tak výjimečná, nicméně ve Švédsku jsou úvahy o životním prostředí každodenním tématem.

Zdravé jídlo. Žitný chleba, ryby, sezónní zelenina. Velká zima a výdej energie, když člověk všude chodí pěšky, nebo jezdí ve style domorodců na kole, spálí i národní sladkost – skořicovou rolku.

Dechberoucí interiéry. Kolik lidí, tolik chutí. Ale těžko se tu setkat s nevkusem. Přírodní materiály, světlé barvy, chytrá práce s osvětlením, trochu historických detailů a barev.

Styl, co překonává trendy. Jasně, že je minimalismus v módě, ale něco na té zemi musí být, když většina high street značek,co udávají styl, pochází právě odtud. H&M, COS, &Other Stories, Monki, Weekday, Filippa K, Acne, Nudie Jeans, Cheap Monday, WeSC. Jednoduché, stylové, funkční, nadčasové.

Dokonale ostříhané muže. Je úplně jedno, že vypadají všichni stejně, ale nemají dlouhé, přerostlé rousny, lupy nebo tuny gelu.

Přirozenou, ale udržovanou krásu žen. Češky nejsou o nic ošklivější, jen by od Švédek mohly odkoukat péči o zuby, přirozené odstíny vlasů bez „voživeníček“ a lehký make-up.

Tento článek není objektivní hodnocení společenosti Švédského království, ale dojem spokojeného turisty.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang