Zemřel legendární street style fotograf Bill Cunningham

„Všichni se oblékáme pro Billa,“ řekla jednou šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour. Bill Cunningham tvořil skoro čtyři dekády nezapomenutelné foto eseje pro deník The New York Times. Ukazoval v nich jedinečnou módní atmosféru a trendy ulic New Yorku. Zemřel v sobotu v 87 letech po mrtvici. Jeho heslo bylo: „Peníze jsou ta nejlevnější věc, svoboda a volnost ty nejdražší.“

Cunningham žil asketicky – do roku 2010 bydlel ve svém studiu nad Carnegie Hall obklopený filmy a myl se ve sdílené koupelně. Snídal každý den v jednom bistru za méně než 3 dolary. Oblékal se uniformně do modré bundy, světlých kalhot a černých bot.

Po pracovních akcích jezdil na kole a byl známý tím, že klidně roztrhal šek s výplatou. Fotil módní akce a různé gala večery, někdy i 20 do týdne a na žádném večírku se neposadil, aby se najedl, popil nebo poklábosil. 

Ještě raději postával na rohu 57. ulice a 5. Avenue a fotil kolemjdoucí, obyčejní lidé ho bavili mnohem víc než celebrity na Zlatých glóbech v „šatech, co dostali zadarmo.“ Opravdovou módu vnímal jako zásadní způsob sebevyjádření a ze svých obrázků tvořil dobové dokumenty. 

Na druhých miloval excentrické oblečení, ale zaměřoval se i na zdánlivě nedůležité detaily, které jsou dodnes pro street style fotografii zásadní. 

„Když fotím, hledám osobitý styl, se kterým něco nosíte – někdy je to i způsob, jakým držíte deštník nebo jak máte zapnutý kabát. Na party je zase důležité najít chvíli, kdy se lidé o fotoaparát nestarají. Intenzita řeči, gesta rukou. Zajímá mě zachytit okamžiky s duší,“ vysvětloval.

Zaměstnat se od Timesů nechal až po skoro 15 letech. „Když vás vlastní, tak vám pak mohou říkat, co můžete nebo nesmíte. Nenechte je.“ obhajoval život na „volné noze“. V roce 1994 ho ale na kole srazilo auto a tehdy dlouholetou nabídku deníku přijal – jen kvůli zdravotnímu pojištění.

Bill Cunningham si nepotrpěl ani na ceny, ale dostal jich mnoho včetně francouzského Řádu Čestné legie. V roce 1993 si cenu Rady amerických návrhářů vyzvedl jak jinak než na kole.

Na večírek po premiéře dokumentárního filmu Bill Cunningham New York , kterou pořádalo MoMA, sice přijel fotit, ale kritiky uznávaný snímek prý nikdy neviděl. „Děti, točte si film, já nemám čas,“ krčil rameny na pozvánky tvůrců.

Čest jeho památce!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang