Rock Spring: české boty vyráběné v Číně za fér podmínek

Česká značka Rock Spring vyrábí světový originál: boty z ručně proplétaných gumiček. S nápadem přišel Pavel Podzemský v roce 2005. Nyní se prodávají v 25 zemích na 4 kontinentech.

“Při četbě o starověkých národech mě zaujaly zmínky o ručním pletení obuvi z lokálně dostupných materiálů. Zkušenosti ze světa obuvnictví jsem měl, a tak v roce 2005 vznikla první kolekce pohodlných vzdušných bot bez tkaniček s ručně proplétanými gumičkami,“ říká Podzemský.

Pro značku je zásadní nejen, aby nohy jejích zákazníků byly v pohodlí, ale etická výroba. Na botách sice stojí nápis „Made in China“, ale česká firma moc dobře ví, kdo jejich boty vytvořil. Jedná se o ženy a muže, kteří boty vyrábí přímo ve svých domácnostech, pomocí přivezených klubíček a tkalounů. 

Hotové vrchní části bot pak na konci týdne svezou zpět do fabriky – kde se k němu strojově přidá podrážka. Děje se tak v rodinném podniku, kam se už deset let vrací ti samí pracovníci. „Máme tak jistotu, že podmínky práce jsou nastavené opravdu férově”, vysvětluje Pavel Podzemský. 

Práce doma navíc umožňuje řemeslníkům starat se o malé děti nebo staré rodiče. Takže není Čína jako Čína.

Obuv Rock Springs jsou skvělým tipem na dárek pro manžela. Gumičkové boty se výborně hodí na dovolenou k moři.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang