Také chci být vyfocen, říká autor knihy o českém street stylu

Vyčnívá nejen svou postavou, ale hlavně outfity. V knize Kuby Ferance, která zachycuje fashion styl ulice v Čechách a na Slovensku, nechybí fotky Dominika Feriho či Karolíny Kurkové, kteří jednou větou popisují, co pro ně móda znamená.

Kniha je o módě v Čechách. Začíná rozhovorem s kritikem módy Michalem Vaníčkem, pak jsou tam fotky 280 osobností s citátem. Každý si poté může udělat obrázek, jaké to tady s módou je. Because of fashion Jakub Feranec vymyslel společně s fotografkou Lucií Desmond asi tři roky zpět.

V budoucnu chce Kuba vytvořit další knihy o street stylu z jiných evropských měst, i dokumentovat v Bangladéši proces výroby fast fashion.

V jakém stavu je podle tebe český streetstyle?

V docela bídném, ale pořád se zlepšuje. Praha je na tom mnohem lépe než zbytek Česka.

Na základě čeho jsi vybíral osobnosti do knihy?

Tak, aby se tam objevili zajímaví lidé z různých prostředí, ale móda je spojovala. Jsou tam návrháři, redaktoři, fotografové, stylisté, influenceři, modelky, sportovci, zpěváci, herci. Někteří módu sami vytváří, jiné zase svým stylem ovlivňují followery, kteří je sledují na sociálních médiích.

Odmítnul někdo, koho jsi oslovil, svou účast v knize?

Ano, návrhářky Liběna Rochová, Daniela Pešková a Hana Frišonsová a Kaa Glo.

Často se teď kritizuje tzv. peacocking, oblékání se výhradně pro street style fotografy. Co si o tom myslíš? Poznáš, když je někdo oblečený tak, jak běžné nechodí?

Taky chci, aby mě vyfotili. Chodím každý den rád výrazně oblečený, když zrovna nejdu na techno nebo nemám špatnou náladu. Horší je, když se někdo obleče na fashion week něco výrazného, ale není to jeho styl, výsledek je pak nevkusný. V Čechách to poznám, když vím, jak se lidé oblékají.

Bylo těžké si knihu vydat? Jak dlouho to trvalo a kde je k dostání?

Nápad s knihou vznikl letos v lednu, když jsem měl už nasbíraných 65 vět od nejrůznějších osobností. Vydavatelství Albatros to nadchlo, takže bylo jednoduché se domluvit.

Náročnější bylo ji dát dohromady. Několik nocí jsem nespal, dal jsem si záležet na detailech a zároveň se snažil, abychom to stihli v termínu. Je k dostání po celém Česku a Slovensku v knihkupectvích i několika módních obchodech, třeba ve Freshlabels.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang