Jaký bude film Skleněný pokoj?

Fanoušci nějaké populární knihy přijímají zprávu o tom, že se podle ní natočí film, zpravidla s rozpolcenými pocity. Právě se dokončil film Skleněný pokoj režiséra Juliuse Ševčíka (Masaryk). V hlavních rolích se objeví čeští i hollywoodští herci a samozřejmě brněnská vila Tugendhat.

Dílo Skleněný pokoj s sebou přinesl skandál: potomci rodiny Tugendhat s fabulací Simona Mawera nesouhlasili a tvrdili, že se snaží na příběhu jejich rodičů parazitovat. Spisovatel na to prohlásil, že mu jen závidí, protože napsal bestseller.

Mawer získal za velmi klasický román o osudech Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta Von Abta, které rámuje vznik jedné z nejoriginálnějších modernistických staveb v Evropě, nominaci na prestižní The Man Booker Prize.

A vysoko chce mířit i film: hollywoodští herci (Carice van Houten znáte třeba z Her o trůny, Valkýry nebo Černé knihy, Hannu Alström z Kingsmana, Alexandra Borbély získala Evropskou filmovou cenou pro nejlepší herečku roku 2017) i ti nejlepší filmoví profesionálové (střihačem je Jaroslaw Kaminski, který pracoval na Oscarovém snímku Ida, hudbu skládá Javier Navarrete, držitel oscarové nominace za hudbu k filmu Guillerma del Tora Faunův labyrint).

Nezbývá než si počkat na premiéru, která je naplánovaná na jaro 2019. Mezitím si lze znovu, nebo třeba poprvé, přečíst Skleněný pokoj a vypravit se do Brna na návštěvu skvostné Tugendhat.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang