Prodlužte si léto filmem

Sovětský svaz, léto roku 1981. Viktor Coj, Mike Naumenko a jeho žena Nataša jsou skuteční průkopníci zdejší rockové hudby. Ještě z nich nejsou hvězdy, takže jejich prázdniny se nesou v duchu bezstarostnosti, přátelství, lásky a rocku. A tvoří skladby, které se teprve stanou kultovními.

Snímek Léto je protkaný hudbou Naumenkovy kapely Zoopark a Cojovy kapely Kino, na soundtracku se objevují také idolové tehdejších mladých sovětských rockerů – Iggy Pop, David Bowie, Talking Heads, T. Rex či The Velvet Underground.

Pro účely filmu vytvořili tvůrci nové verze písní kapel Zoopark a Kino – o hudební produkci se postaral populární muzikant a producent Roma Zver, který ve filmu zároveň ztvárňuje Mikea Naumenka.

„Ve filmu můžeme slyšet originální písně Zooparku i Viktora Coje. Museli jsme je zahrát autenticky a ohlídat si přitom, aby zněly jako tehdy v osmdesátých letech, aby odpovídaly podmínkám, vybavení a hráčským schopnostem, které tenkrát muzikanti měli.

Proto jsme v některých písních schválně museli ubrat. Museli jsme zůstat věrni duchu tehdejší doby. Chtěli jsme co nejvěrněji zprostředkovat atmosféru Leningradu osmdesátých let a zároveň nepůsobit anachronicky,“ říká Zver.

Než režisér Kirill Serebrennikov našel herce, který Viktora Coje ve filmu ztvární, setkal se s více než 600 kandidáty. Roli nakonec získal Tee Yoo, herec německo-korejského původu.

„Viktor Coj byl z matčiny strany Rus a z otcovy strany Korejec. Bylo tedy třeba najít člověka, který by byl Korejec, ale od dětství vyrůstal v evropském prostředí. Neznám žádného dalšího umělce, které by měl takové zázemí – snad jen právě Viktor Coj. Možná jsem se pro tuhle roli narodil,“ komentoval svoje obsazení ve filmu na festivalu v Cannes s úsměvem Yoo.

Yoo před začátkem natáčení neuměl rusky, a proto si veškeré své dialogy nejdříve foneticky přepsal a několik týdnů se je učil správně vyslovovat. „Byla to hodně náročná zkušenost. Na západě není Coj tak slavný, ale v Rusku je ikonou. Každý Rus ho zná a má svou vlastní představu o tom, jaký byl. Cítil jsem obrovský respekt a odpovědnost, “ dodává Yoo.

Zajímavosti

  • Film je napsán podle vzpomínek manželky Mike Naumenka Nataši.
  • Během natáčení byly použity autentické kytary z 80.let.
  • Část komparzu na koncertech tvořila mládež, kterou štáb oslovil na ulici. Hudbu Viktora Coje a Mike Naumenka někteří slyšeli poprvé právě na natáčení.
  • Režisér filmu Kirill Serebrennikov patří k velkým Putinovým kritikům. Na premiéru svého filmu v Cannes nebyl vpuštěn, je momentálně držen v domácím vězení za údajnou zpronevěru.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang