Proč by si měli všichni pořídit knihu Neboj, neboj!

Strachů je samozřejmě mnoho, ať už se týkají i toho nejlaciněji provedeného hororu v televizi, až po obavu, že někam nedokážu přijít včas. Strach je přirozený, důležitý, je to vlastně přítel. Pomáhá upozorňovat na možná nebezpečí. Jako všeho dobrého, ho ale nesmí být moc.

Kniha autorky Milady Rezkové, ilustrátora Lukáše Urbánka a grafického designéra Jakuba Kaše Neboj, neboj!- Velká kniha o strachu nejen pro malé strašpytle, se sice primárně obrací k dětským čtenářům, ale hodí se do rukou každého dospělého.

Strach zde představuje černý puntík a je docela zábavným protagonistou. Má arzenál vtipných hlášek a hlavní hrdina Jirka pochopí, že je fajn mít strach za kamaráda. Naučí se ho vnímat jako svého pomocníka, kterého stojí za to poznat blíž. Člověk se přece bojí toho, co nezná.

Ve 12 kapitolách se tak čtenář dozví, jak lidé přistupují ke strachu v různých zemích, jak se bojí zvířata, jak se lidé báli dřív i jaké jsou podoby strachu, včetně agrese. Což mu usnadní vcítit se do někoho, kdo se zrovna chová nerudně. Jenom tak totiž dává najevo svůj strach. Knihu je možné číst odkudkoliv: ze začátku, konce, i prostředka.

Dějová linka se odehrává v komiksu, ale také svoje místo zde mají básně i vysvětlující odstavce. Obrázky jsou výrazným průvodcem, které dodávají kreativnímu textu ještě víc humoru nebo fantazie. Což jsou přesně prostředky, se kterými se dá s prožitkem strachu pracovat.

Knihu Neboj, neboj! vydalo nakladatelství Yinachi, doporučená cena je 439 Kč.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang